ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen beslagtar mer marijuana

Frida Sundkvist · 9 Apr 2013
Uppdaterad 9 Apr 2013
Polisen beslagtar mer marijuana Beslagen av marijuana ökar.

Polisen beslagtar mer marijuana Beslagen av marijuana ökar. Foto: Scanpix


Mängden marijuana fortsätter att öka rejält och produktionen på hemmaplan räcker inte längre till. "Acceptansen för att röka en "joint" bland unga har ökat", säger Rikskriminalens analytiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året gjordes 5 962 beslag av marijuana i Sverige. Det är en markant ökning jämfört med 2011 då det var 3 812 beslag, visar polisens belagsstatistik för 2012. Förutom antalet beslag ökade även den totala mängden beslagtagen marijuana. 

En skillnad mot tidigare år är att Sverige tidigare varit självförsörjande på framställning av marijuana, på grund av inomhusodlingen. Men enligt Rikskriminalen är efterfrågan så stor att produktionen i Sverige inte räcker till. 

– Marknaden expanderade kraftigt när ett utländskt kriminellt nätverk introducerade inomhusodlingen för några år sedan. Acceptansen för att röka en "joint" bland unga har ökat, säger analytiker Stewe Alm på Rkskriminalen, i en kommentar. 

Bland tyngre droger är trenden en annan. Förra året registrerades bara 800 gram heroin av Polisen. Siffran 2011 var 3,2 kilo. Dock har heroinförsäljningen ökat i Stockholm. 

Beslagen av nätdroger mer än fördubblades förra året. Även handeln med traditionella droger har flyttat ut på nätet. För att lösa problemet har flera polismyndigheter anställt civila specialister. Dessutom ska utbildning i näthandel ingå på polisutbildningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro