ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Bluffmejlet från Ikea kan kapa dina kontouppgifter

Ida Gustafsson · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015
Mejlet från Ikea kan ta över dina kontouppgifter.

Mejlet från Ikea kan ta över dina kontouppgifter. Foto: All Over Press/Polisen


Polisens bedrägerirotel varnar för ett mejl som är försett med Ikeas logga och en orderbekräftelse – och ett bifogat virus som kan ta över dina kontouppgifter. "Bedragarna utnyttjar något välkänt som folk har förtroende för", säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Bluffmejlen avlöser varandra, tidigare har Skatteverket och Swedbank:s namn använts. Och nu är det Ikeas namn som kapats av bedragare som skickar ut ett mejl med en bifogad fil som egentligen är skadlig kod.

► LÄS MER: Skatteverket varnar för nytt bluffmejl 

Mejlet med den falska orderbekräftelse har ännu inte nått Sverige, men polisen tycker det är viktigt att uppmärksamma det och varnar nu för det Polisens bedrägerisida på Facebook.

– Det finns ingen anledning att tro att det inte kommer hit, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Metro.

Till skillnad från phishingmejl där mottagaren ska klicka på en länk och fylla i kontouppgifter, har det här mejlet en bifogad fil som egentligen är en trojan. Den som klickar på den bifogade filen riskerar att få den skadliga koden, Dridex Malware, i datorn.

► LÄS MER: Bank varnar för lömskt bluffmejl: kommer inte från oss

Risken finns att viruset samlar in uppgifter som användarnamn, lösenord och kontouppgifter och skickar dem vidare till bedragarna.

– Trojanen känner av när du skriver in ordet Swedbank till exempel. Den läser av dina kodinslagningar i realtid och bedragarna är inne på banken samtidigt som du och där kan de göra mycket skada, säger Jan Olsson. Koden är dessutom svår att upptäcka, den gömmer sig i datorn och undgår upptäckt från virusprogrammen. Polisen uppmanar allmänheten att inte klicka på länkar och filer i mejl och vara kritiska när det kommer ett mejl som en inte bett om. – Har man funderingar på ett mejl som kommer från Ikea eller Swedbank så bör man ringa och kolla med dem. Eller ta bort det på en gång, säger Jan Olsson.

► LÄS MER:Polisen varnar för Spotify-bedragare – så avslöjar du bluffen 

På Ikea tycker man att det är problematiskt att deras varumärke används i bluffmejlen och de undersöker nu om de kan vidta några åtgärder.

– Vi ser otroligt allvarligt på att människor drabbas och luras och att vårt varumärke missbrukas. Vi vill att man ska känna sig trygg med vårt varumärke, säger Daniela Rogosic, presskontakt Ikea till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro