ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen borde ha stoppat Dan Parks hatmöte i Lund

Metro · 31 Okt 2015
Uppdaterad 30 Okt 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I dag, lördag eftermiddag, anordnar gruppen ”För Sverige – nu” en manifestation på Stortorget i centrala Lund. Utan att vara jurist, och med en grundhållning att yttrandefriheten är central i en demokrati ,vill jag ändå starkt ifrågasätta att gruppen och dess företrädare fått tillstånd för manifestationen.

► LÄS MER: Flyktinghatet skakar Tyskland: "Jag känner mig inte trygg"

Att sprida hat är ingen rättighet. Enligt ordningslagen kapitel 2 § 25 kan polisen förbjuda en allmän sammankomst, om det vid tidigare sammankomster av samma slag uppkommit svårare oordning och då det kan befaras förekomma lagstridigt handlande. Med tanke på vilka personer som ligger bakom manifestationen kan det definitivt befaras förekomma lagstridiga handlingar i form av hets mot folkgrupp.

Hur har polisen i Lund tänkt? För vilka är ”För Sverige – nu”? Dan Park är konstnären som fyra gånger dömts för hets mot folkgrupp. Senaste gången, 2014, ansågs det så allvarligt att han dömdes till fängelsestraff. Dan Park har uppmärksammats bland annat för att jämföra svarta med apor, romer med svin, och kallat förintelsen för en judisk lögn. Henrik Rönnquist, Parks tidigare gallerist, är också han dömd för hets mot folkgrupp. Han är en av grundarna till den islamofoba rörelsen Pegida i Sverige. Rönnquist har bland annat på sin podcast hävdat att muslimer inte kan leva sida vid sida med svenskar. En av talarna, Sebastian Bjurman, kandiderade förra hösten för det nazistiska Svenskarnas parti – ett parti med företrädare som dömts för grova våldsbrott.

Det hat och de hot som sprids i vårt samhälle just nu skapar en stämning som gör mig rädd, för hat föder våld. De senaste tre månaderna har det förekommit runt 20 bränder på flyktingboenden i Sverige, två nyligen i Lund, och det finns anledning att tro att många av bränderna varit rasistiskt motiverade. I Lund har Sverigedemokraterna lokalt, med Ted Ekeroth i spetsen, lagt ut kartor och listor över kommunens flyktingboenden. För en dryg vecka sedan genomfördes ett rasistiskt motiverat terrorattentat mot en skola i Trollhättan. Där mördades personer enbart med anledning av sitt ursprung.

► LÄS MER: Löfven om asylbränderna: "Ynkryggar som gör sånt här"

Det finns all anledning för polisen att fokusera sina resurser på att bevaka flyktingboenden och skolor. IM, Individuell Människohjälp, är en antirasistisk organisation. Vårt arbete handlar om bistånd i världen, men också om ett värdigt mottagande och en välkomnande attityd mot människor som kommer till Sverige på flykt.

Vi kommer aldrig att acceptera hat och hot, varken i Lund där vi har vårt huvudkontor, eller någon annanstans. Polisen kan förebygga och stoppa hets mot folkgrupp och den möjligheten måste användas!

Martin Nihlgård

Chef för Individuell Människohjälps verksamhet i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro