ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen brevbombar makthavare – i massivt löneuppror

Salomon Rogberg/TT · 3 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015
Poliser i massivt uppror för högre löner.

Poliser i massivt uppror för högre löner. Foto: TT


Polisen ryter till. De är missnöjda med låg lönesättning och underbemanning. Tiotusentals protesbrev har skickats från olika delar i landet till landets makthavare och rikspolischefen. En del har sagt upp sig i protest.

klar

Artikellänk är kopierad

När polisfacket nyligen misslyckades att få igenom krav om nya polislöner fick Lisa Reventberg, som jobbar i yttre tjänst i Stockholm, nog. Hon skrev ett inlägg i en intern Facebook-grupp för poliser, där hon uppmanade alla att skriva ett personligt brev till landets politiska makthavare och rikspolischefen. Gensvaret blev enormt.

– Jag kände att något behövde göras. Väldigt många rutinerade kollegor har slutat som poliser i större utsträckning. Och det verkar inte tas på allvar, säger hon.

LÄS MER: Polisen slår larm: Vi hinner inte äta eller gå på toa

Många beskriver att de känner sig ständigt överkörda och att ingen lyssnar på dem, berättar Reventberg.

– Vi har helt förkastliga löner som inte står i proportion till våra arbetsuppgifter och utsatthet. Vi har fått jobba fler timmar, nätter och helger för mindre lön efter det arbetstidsavtal som sjösattes 2008. Många känner sig orkeslösa och att deras privatliv påverkas negativt.

I lönerörelsen har Polisförbundet krävt en lägstalön på minst 25 000 kronor. Facket har också krävt en lägsta lönenivå efter fem år i yrket motsvarande en medellön på 28 000 kronor.

Ett polisuppror har även startats i sociala medier.

Rikspolischefen uppger för Expressen att de ännu inte fått några brev. Och breven kommer att läsas innan ledningen inom polisen lämnar några kommentarer.

– Det är svårt att kommentera något som fortfarande ligger på posten, säger Stephan Ray, presskontakt på polisens nationella mediecenter, till Expressen.

LÄS MER: Scott Goodwin: Det här är slutet för mig som "Facebook-polisen"

klar

Artikellänk är kopierad

Salomon Rogberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro