ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Det röks överallt

Clarence Frenker · 19 Apr 2012
Uppdaterad 19 Apr 2012
–Jag tycker det är bra att man får stopp på det här, både för elevernas och föräldrarnas bästa, säger Margot Valegård, rektor på Åsö grundskola. Så sent som i går morse gjorde polisen en insats på skolan  och ett tiotal elever togs in till förhör. Till höger: Ylva Björn, kontaktpolis på Södermalm.

–Jag tycker det är bra att man får stopp på det här, både för elevernas och föräldrarnas bästa, säger Margot Valegård, rektor på Åsö grundskola. Så sent som i går morse gjorde polisen en insats på skolan  och ett tiotal elever togs in till förhör. Till höger: Ylva Björn, kontaktpolis på Södermalm. Foto: Klara Ledo


Cannabis. Aldrig tidigare har det varit så vanligt bland högstadieungomar att röka cannabis. Nu slår polisen larm.

klar

Artikellänk är kopierad

Cannabismissbruket har ökat stadigt bland Stockholms högstadieelever de senaste åren – och nu är användningen större än på länge. Det uppger både polis och socialtjänst, som larmar om en växande trend bland länets unga.

– Det är ett stort problem. Det är väldigt lättillgängligt samtidigt som attityden bland ungdomarna blivit allt mer tillåtande. Man röker överallt: i parker, hemma, på skolgårdar och centrumanläggningar, säger Jonas Wendel, chef för ungdomssektionen på länskriminalpolisen i Stockholm.

Så sent som i går morse genomförde polisen en insats där ett tiotal elever på Åsö grundskola på Södermalm togs in för förhör om en misstänkt cannabishärva som tros ha pågått bland ett större antal elever en tid.

Detta efter att både skolans ledning, föräldrar och andra elever slagit larm om att eleverna säljer, köper och röker cannabis helt öppet.

– Vi har hämtat in personer som vi tror har mer information om försäljningen på skolan, men vi kommer att behöva lyfta på fler stenar, säger Patrick Widell, chef för Södermalmspolisens ungdomsrotel, som inte utesluter att ett femtiotal kan komma att höras i utredningen.

Enligt Margot Valegård, rektor på Åsö grundskola, har man under våren haft en öppen dialog med både föräldrar, polis och fältassistenter om drogproblematiken:

– Jag tycker det är bra att man får stopp på det här, både för elevernas och föräldrarnas bästa.

Lätt att få tag i cannabis för unga

Fältassistenten Anna Olsson, som dagligen arbetar med att söka upp och prata med ungdomar på Södermalm, har märkt en tydlig attitydförändring till cannabis under de senaste tre åren.

– Ungdomar som vi pratar med ser inga faror i det och att det alltid går att få tag på det. Alltid är det någon som känner någon som har, säger hon.

Enligt henne har cannabisrökningen även fått ett allt starkare fäste i grupper som tidigare vanligtvis inte rökt. Dels finns en mediekultur i tv och på film där alla röker på överallt.

– Och det finns krafter som är för en legalisering. Den mediebilden tror jag påverkar en hel del. 

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro