ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Drar runt män som intresserar sig väl offensivt för flickor

Åsa Larsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Polisens yttre befäl i Karlstad skrev i en rapport från nyårsnatten att man sett större grupper av unga män gå runt och bete sig illa, samt vara på unga tjejer. Bilden har inget med händelsen att göra. ARKIVBILD. 

Polisens yttre befäl i Karlstad skrev i en rapport från nyårsnatten att man sett större grupper av unga män gå runt och bete sig illa, samt vara på unga tjejer. Bilden har inget med händelsen att göra. ARKIVBILD.  Foto: TT


Även i Karlstad utsattes unga tjejer för närgångna grupper av yngre män under nyårsnatten, enligt polisen. De säger att det rörde sig om ensamkommande flyktingbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

Unga flickor sökte skydd hos polisen på nyårsnatten, rapporterade Värmlands folkblad i måndags.

– Det drar runt stora grupperingar av yngre män med ganska hög svansföring, som kaxar upp sig mot andra ungdomar och som intresserar sig lite väl offensivt för unga flickor. Polisens uppfattning är att det handlar om ensamkommande flyktingbarn, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh till tidningen.

►LÄS MER: Ofredande mot flickor i Karlstad

Hittills har ingen gripits eller någon anmälan om sexuella ofredanden inkommit, enligt polisen i Karlstad. Polisen har haft "tillrättavisande samtal" med stökiga grupper och tyckt att det har räckt.

Uppgiften i polisens rapport – att det rört sig om ensamkommande flyktingbarn – är en uppfattning som de unga tjejerna som polisen pratat med under kvällen förmedlat.

Hur många fall rör det sig om?

– Det är några stycken, säger Tommy Lindh på Karlstadpolisen.

►LÄS MER: Polisen: Förfärligt att vi inte lyckats skydda människor 

Saknades det stora grupper av ensamkommande flyktingbarn från de boenden som finns i området på nyårsnatten? Metro har ringt runt och frågat.

HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Karlstad, Kil, Hammarö, Grums och Deje säger att de haft egna firanden och upplever att de haft god koll på sina ungdomar. – Ja, vi hade ett eget firande, säger Björn Vestberg, enhetschef i Karlstad. ►LÄS MER: Flera sexofredanden i Kalmar

Inte heller i kranskommunerna känner de ansvariga för ensamkommande flyktingbarn igen sig i bilden att deras ungdomar drivit på stan.

– Vi hade eget firande med mat, att vi satt tillsammans med alla våra ungdomar, förutom de som inte var bortresta och hälsade på släktingar, säger Markus Wihk, enhetschef för HVB-hem i Grums.

Detsamma säger enhetscheferna i Kil, Hammarö och chefen för HVB-hemmet i Deje.

Polisens pressinformatör Tommy Lindh utesluter inte att det kan röra sig om exempelvis nyanlända ungdomar och inte ensamkommande flyktingbarn. ►DEBATT: Killarnas uppfattning om sexuellt våld måste skärpas

Enligt enhetscheferna finns det personal på boendena som är utbildade när det gäller sex- och samlevnadsfrågor och man arbetar aktivt med jämställdhetsfrågor – via skolorna, men även ungdomsmottagningar och genom egen verksamhet.

– Men med det sagt så är det så klart fortfarande en utmaning och något vi behöver fortsätta att jobba med, säger Markus Wihk, enhetschef i Grums.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro