ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen efter spridning av "hotlapp": Var källkritisk när du delar saker

Åsa Larsson · 10 Dec 2015
Uppdaterad 10 Dec 2015

Just nu sprids en bild på en hotfull lapp på Facebook. Kravet i lappen är att konvertera till islam eller dö och den är undertecknad med fyra personers personnummer. Polisen tror initialt att det rör sig om ett sätt att ställa till problem för de fyra undertecknarna, snarare än något reellt hot.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett par i Västerås fick i måndags en hotfull lapp i sin brevlåda, med krav på att konvertera till islam. Den felstavade lappen lyder: "Ni som ikke troende kommer att hlashuggas om 3 dagar mitt i era hus och vi kommer att bomba ihjäl era ruttna kroppar efteråt".

Lappen undertecknas med fyra personers personnummer.

Polisen tror att det är någon som vill ställa till det för de fyra personerna och att det inte rör sig om något terroristhot.

– Vår initiala bedömning är att det inte är något seriöst bakom, men har den största respekt och förståelse för att det här kan skapa rädsla, säger Victoria Holmgren, presstaleskvinna för polisen i Västmanland. 

Metro har varit i kontakt med en av personerna vars personnummer finns med på lappen och han avböjde att kommentera saken.

►LÄS MER: "Islamistisk hot-lapp" spred oro – men dess arabiska är helt tokig

Polisen har inte hört talas om att fler skulle ha fått lappen och har hittills upprättat en anmälan om olaga hot mot grupp, men säger att det kan ha inkommit fler anmälningar i ärendet.

Har ni varit i kontakt med Säpo?

– De blir ju inkopplade.

►LÄS MER: Historia om IS-varning grundlös – och liknar klassisk vandringssägen Mannen som fick lappen i brevlådan berättar för Metro att han gick till polisen med en gång, men även visade upp lappen för medlemmar i sin grannsamverkansgrupp. Dessa tog bild på lappen och sedan hamnade den på Facebook, där den nu börjat leva ett eget liv.

Vad tycker du om att bilden sprids på Facebook?

– Det tycker jag inte alls om. Det är ju tragiskt att deras personnummer sprids, säger mannen. Jennifer Black som beskriver sig som "en glad SDare och frilansbloggare" är en av de som spridit vidare bilden på lappen på sin sida på Facebook. Hon har lagt till texten:

"Den terror som Löfven hävdade inte finns och som den rödgröna röran öppet välkomnar som flyktingar med rätt till skydd, rör sig runt våra husknutar, runt våra barn och barnbarn. Dom rör sig som ormar i våra trapphus och på våra lokala stationer, runt vår arbetsplats och skola. Nu lever du lika farligt som vi Stefan. Hoppas du känner dig trygg nu."►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Hon tycker inte att hon beskrivit de fyra personerna som terrorister, utan försökt att belysa frågan om terrorism.

– Jag har aldrig sagt att de här fyra personerna är skyldiga. Det kan vara någon som trollar, som vill de här personerna illa. Det kan till och med vara någon högerextrem person som skrivit lappen. Och det är lika illa det med, säger hon till Metro.

– Om det är några snorungar som gjort det här så är det inte roligt. Det här oroar så många människor.

Nu har du spridit de här personernas personnummer, hur tänker du kring det?

– Om jag beskär bilden så ger jag mina läsare halv information. 

Du kunde ju skrivit att personnumren fanns med med lagt till exempel en svart balk över?

– Anledningen till att jag inte gjorde det är för att jag vill att folk ska gräva i det här, att engagera sig mot terrorism.

►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook Polisen i Västmanland uppmanar människor att tänka källkritiskt när de delar den här typen av inlägg på sociala medier.

– Om du delar någonting och inte har kollat upp det så kan det ställa till med väldigt mycket bekymmer, säger Victoria Holmgren vid polisen i Västmanland.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro