ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Fadimes bror ihjälskjuten av polis

Jenny Sköld/Patrick Ekstrand/TT · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014
Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala 2002. 

Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala 2002. 


Den 34-årige man som sköts till döds av polis i Uppsala är Mesut Sahindal, bror till Fadime Sahindal. Det bekräftar Uppsalapolisens presstalesman Lisa Sannervik för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Mesut Sahindal, som sköts ihjäl av polis tidigt på tisdagsmorgonen, var flera gånger tidigare dömd för våldshandlingar.
Mesut Sahindal, som sköts ihjäl av polis tidigt på tisdagsmorgonen, var flera gånger tidigare dömd för våldshandlingar.
En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds tidigt i morse av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen senare försökte gripa honom ska han ha närmat sig poliserna med knivar och inte stannat trots varningsskott.
En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds tidigt i morse av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen senare försökte gripa honom ska han ha närmat sig poliserna med knivar och inte stannat trots varningsskott.Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Man sköts tidigt på tisdagsmorgonen i Uppsala.
Man sköts tidigt på tisdagsmorgonen i Uppsala.Foto: Läsarbild/Magnus Eriksson

Polisen i Uppsala sköt ihjäl Mesut Sahindal, 34, i samband med ett ingripande på tisdagsmorgonen.

Han avled troligtvis på platsen.

– Skottet träffar i huvudet, säger Christer Nordström till Metro.►Hård kritik mot frisläppandet av Fadimes bror

Mesut Sahindal är bror till Fadime Sahindal, som mördades i Uppsala av sin far 2002  i Sveriges mest uppmärksammade hedersmord.

Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen, bekräftar för Metro att det är Fadimes bror som skjutits.

– Ja, jag kan bekräfta det, säger hon.

Är det Fadimes bror?

– Ja.

LÄS MER
Polisen: Fadimes bror ihjälskjuten av polis

Polisen är i övrigt förtegen om dödskjutningen.

– Vi håller på väldigt intensivt med att samla in all information som finns kring det här för att få en bild av vad som inträffade. Så vi har ingen ny information att gå ut med, säger Lisa Sannervik.

Polisen tillkallades redan vid 11-tiden på måndagen då ett larm kom in om att 34-åringen hotade sin före detta sambo i Heby. När polisen kom till platsen fanns Mesut Sahindal inte kvar, men polisen upprättade en anmälan om olaga hot.

Nästa larm från Heby kom vid 21-tiden på kvällen, då Mesut ska ha återvänt till ex-sambon och misshandlat henne. Han kunde då gripas, men frigavs av jouråklagaren klockan 03 på morgonen.

LÄS MER: Expert: Därför ökar polisens dödsskjutningar kraftigt

Därefter kom en ny anmälan in klockan 04.36 på tisdagsmorgonen.

Den gången ska Sahindal ha hotat sin mamma och sin syster. När patrullen kom till platsen var han försvunnen, men han hittades senare på Viktor Rydbergsgatan i Uppsala, nära mammans bostadsadress.

Sahindal var då beväpnad med två knivar och ska ha närmat sig poliserna.

– De ropade vid upprepade tillfällen att han skulle slänga ifrån sig knivarna. Man avlossar troligtvis varningsskott och sedan verkanseld,  som träffat i benen. Man använder till och med OC-spray (pepparspray reds anm). Det här har inte någon effekt. Då avlossas ett skott som träffar i huvudet, så att han avlider på platsen, säger Christer Nordström.

Uppsalapolisen vill inte kommentera varför åklagaren beslutade att Sahindal skulle släppas klockan 03 på tisdagsmorgonen, sex timmar efter att han gripits för misshandeln mot sin ex-sambo, utan hänvisar till Åklagarmyndigheten.

Metro har inte kunnat nå den ansvarige jouråklagaren för en kommentar.

Polisen har inlett en teknisk undersökning och de tre poliser som var på plats vid dödsskjutningen har hörts under dagen.

– Sånt här är det värsta man kan råka ut för som polis. Att behöva använda tjänstevapnet och att någon dessutom avlider, säger Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet med inriktning på arbetsmiljöfrågor. Enligt Olsson är det viktigaste, både för utredningen och för de enskilda poliserna, att de så snabbt som möjligt får berätta vad som hänt och vad de upplevt. Om det sedan sker i form av förhör eller andra sorters samtal är mindre viktigt.

– Det beror på deras mentala tillstånd, det blir väldigt olika reaktioner från person till person. Det finns inga regler som säger att poliser som varit inblandade i en dödsskjutning ska tas ur tjänst eller omplaceras. Men att de nu inblandade skulle tjänstgöra som normalt i kväll är inte aktuellt, enligt Olsson.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid riksenheten för polismål har beslutat att inleda en förundersökning om vållande till annans död, enligt polisuppgifter till TV4 Nyheterna Uppsala, rapporterar TT

Det ska inte vara helt klart vem eller vilka av poliserna som skjutit.

En lång historia av våld bakom sig

Mesut Sahindal har ett kriminellt förflutet och är flera gånger dömd för våldshandlingar. Han förekommer under minst elva avsnitt i belastningsregistret.

Mesut är bland annat dömd för att ha hotat, trakasserat och misshandlat sin syster Fadime Sahindal, innan hon mördades av sin pappa 2002.

I september 2009 hotade han författaren Emre Güngör, som har skrivit boken "Varför mördar man sin dotter?" om hedersrelaterat våld, med pistol. Han dömdes för olaga hot och grov utpressning.

Två år senare var det dags igen. I september 2011 dömdes Sahindal till tre års fängelse för misshandel och grovt vapenbrott efter att ha skjutit sin sambo med en pistol. Paret bodde då tillsammans på en adress i Uppsala, tillsammans med sina två gemensamma barn, i dag 6 och 4 år gamla. I samband med att ett bråk urartat flydde sambon balkongvägen. Sahindal fäljde då efter och sköt henne med en revolver. Skottet träffade i axeln, alldeles intill kroppspulsådern, vilket gjorde att åklagaren yrkade på mordförsök. 

Mesut släpptes villkorligt så sent som i höstas, ett år innan hans straff löpte ut. Den 20 februari utfärdades ett kontaktförbud efter att han hotat henne.

Uppsalapolisen  vill inte redogöra för vilka åtgärder som vidtogs för att skydda Sahindals före detta sambo efter att han först hotat och sedan misshandlat henne under måndagen.

– Vilket skydd vissa personer har är inte sådana uppgifter som polisen normalt berättar om, säger Lisa Sannervik, talesperson för Uppsalapolisen.

– Den här mannen hade kontaktförbud mot henne sedan tidigare, så det fanns naturligtvis med i bilden.

I september 2011 dömdes Sahindal till tre års fängelse. Han stod åtalad för mordförsök på exsambon, men fälldes för grov misshandel och grovt vapenbrott då han hade skjutit henne i axeln med en revolver. I november förra året släpptes han och så sent som den 20 februari utfärdades kontaktförbud då han ska ha hotat exsambon.

Klockan 11.15 på måndagen larmades en polispatrull till exsambons bostad några mil utanför Uppsala sedan Sahindal ska ha hotat henne. Knappt tio timmar senare kom ett nytt larm, denna gång för misshandel. Sahindal greps, men klockan 3 beslutade jouråklagaren att han skulle släppas.

Sannervik vill inte kommentera anledningen till beslutet, utan hänvisar till Åklagarmyndigheten. Jouråklagaren för Uppsala län under natten till tisdagen arbetar vanligtvis på åklagarmyndigheten i Karlstad.

– Hon fick reda på det av mig när jag satt och pratade med henne om andra saker som hade hänt under natten, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

– Det var jobbigt för henne.

Wargren kan inte uttala sig om fallet i Uppsala, men berättar gärna om hur en jouråklagare arbetar. Det faktum att en jouråklagare kan sitta i ett annat län spelar ingen roll, arbetet är lika svårt för det. Jouråklagaren i Uppsala var även jouråklagare i Värmland, Närke och Västmanland under natten.

– Man har samma underlag egentligen, säger Wargren.

– Jag förutsätter också att man kände till hans bakgrund och vad han var dömd för tidigare eftersom det ingår i belastningsregistret. Sedan beror det också på vad polisen berättar om personen.

Wargren, som själv är jouråklagare i de fyra länen efter ett rullande schema, förklarar att prövningen om någon ska vara fortsatt anhållen görs i flera steg.

– Den prövning man gör när man beslutar om en person ska anhållas eller inte görs i flera olika steg. Det första steget är att ta ställning till huruvida den här personen är tillräckligt grad misstänkt för det brott som anmälts. Kommer man inte förbi det första steget har man ingen anledning att pröva vad det är för en typ av person. Vi kan inte anhålla personer som är farliga bara för att de är farliga, utan man måste först konstatera att de i tillräcklig grad är misstänkta för ett brott just nu, säger Wargren och betonar att han uttalar sig generellt och inte om det enskilda fallet i Uppsala.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld/Patrick Ekstrand/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro