ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen får pris av RFSL – för att ha motarbetat hbtq-rörelsen

Valerie Kaspersen · 2 Aug 2018
Uppdaterad 2 Aug 2018
Här tar Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, emot priset Rosa tisteln.

Här tar Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, emot priset Rosa tisteln. Foto: Polisen


Under invigningen av Europride i Stockholm fick polismyndigheten ta emot Rosa tisteln – en utmärkelse som RFSL Stockholm delar ut varje år till en organisation som motarbetat hbtq-rörelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år delar RFSL Stockholmut tre priser: Regnbågspriset till någon som gjort något bra för hbtq-personer rättigheter. Gamla hjältar-priset till någon som kanske har glömts bort, men som historiskt sett gjort mycket för rörelsen och så Rosa tisteln – till någon som motarbetat hbtq-rörelsen.

Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, fick ta emot Rosa tisteln.
Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, fick ta emot Rosa tisteln.Foto: Polisen

I år var det Polismyndigheten som fick ta emot Rosa tisteln under invigningen i Stockholm. Myndigheten får priset eftersom de gav tillstånd till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att ha ett bord bredvid RFSL:s tillfälliga lokaler på ett av torgen i Visby under Almedalsveckan. Det ledde till att RFSL Ungdom valde att ställa in sin medverkan i Almedalen. 

– Det är ju självklart inget pris vi vill ha. Men det vi har sagt är att vi förstår att människor är oroliga i det här klimatet som är idag, säger Elisabeth Anestad, kommenderingschef för Europride till Metro.

Elisabeth Anestad är kommenderingschef för Pride och var även var biträdande kommenderingschef för Almedalen.
Elisabeth Anestad är kommenderingschef för Pride och var även var biträdande kommenderingschef för Almedalen.Foto: Polisen

Almedalen grunden till pris

Genom att dela ut Rosa tisteln villl RFSL uppmärksamma att det fortfarande finns mycket att jobba med när det gäller hbtq-personers trygghet och rättigheter.

– Det har varit andra gånger vi har känt att polisen har prioriterat nazisterna, men det är främst händelsen i Almedalen som är orsaken till att de får mottaga Rosa tisteln, säger Freddy Grip, vice ordförande för RFSL i Stockholm.

quotation startVi hade tagit samma beslut igenquotation end

En självklarhet att ta emot

Tidigare har bland annat Region Gotland, Sverigedemokraterna och AIK fått Rosa tisteln, men Polismyndigheten är en av få organisationer som faktiskt varit på plats för att ta emot utmärkelsen. 

– För oss var det självklart att vi skulle gå dit och ta emot det eftersom vi känner att vi står upp för de beslut som vi har fattat, säger Elisabeth Anestad.

– Det var väldigt respektfullt. De tog emot priset, sa att de naturligtvis inte ville ha det och sa att de förstår våran oro och att de ska göra allt för att vi ska ha en bra Pride. Det är ju precis det man vill höra när man ger någon kritik, säger Freddy Grip.

Freddy Grip är vice ordförande för RFSL i STockholm och var med och delade ut priset under måndagen. Foto: Christoffer Andersson.
Freddy Grip är vice ordförande för RFSL i STockholm och var med och delade ut priset under måndagen. Foto: Christoffer Andersson.Foto: Christoffer Andersson

Agerade inom lagen

Polismyndigheten menar de att de agerade helt enligt lagen under Almedalsveckan.

– Vi har väldigt få möjligheter att fatta något annat beslut än det vi gjorde. Vi hade tagit samma beslut igen, säger Elisabeth Anestad på polisen.

Vill se förändring

RFSL vill få bort den nazistiska närvaron när de anordnar events och demonstrationer.

– Vi vill ha en tryggare vardag och ett tryggare sätt att organisera oss. Vi vill att polisen ser över hur de tolkar ordningslagen och hur de tillämpar den. Vi uppmanar även våra nationella politiker att se över lagstiftningen i stort, säger Freddy Grip.

Krävs lagändring

Elisabeth Anestad på polisen menar att det inte handlar om en tolkningsfråga. För att polisen ska kunna hindra NMR från att demonstrera krävs det en lagändring.

– Om vi som myndighet ska kunna fatta andra beslut behöver man ändra på de grundlagsskyddade rättigheterna att uttrycka sina åsikter på olika sätt. Idag får man även ha obehagliga åsikter, dock får man inte begå brott genom att uttrycka dem, säger Elisabeth Anestad.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro