ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisen filmade misstänkt våldtäktsman av en slump – med kroppskamera

Karl Enn Henricsson · 7 Aug 2018
Uppdaterad 7 Aug 2018
Den man som misstänks ha begått en våldtäkt, fångades av polisens kroppskamera några timmar innan övergreppet. Arkivbild.

Den man som misstänks ha begått en våldtäkt, fångades av polisens kroppskamera några timmar innan övergreppet. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Av en ren slump filmade en polis, utrustad med kroppskamera, en man och en kvinna. En kort stund senare misstänks mannen ha våldtagit kvinnan. Filmen är nu en viktig del av åklagarens bevisning.

klar

Artikellänk är kopierad

En natt i mitten av juni befann sig en polispatrull vid ett torg i södra Stockholm.

– Patrullen var där i ett helt annat ärende, men råkade då träffa på både den misstänkte och målsäganden. En av poliserna hade en så kallad go-pro-kamera på huvudet, som filmade när polisen pratade med den misstänkte och målsäganden, säger åklagare Malin Eriksdotter.

”Hållit för hennes mun och dragit i hennes bröst-piercing”

Bara någon timme senare ska mannen, som är 45 år gammal, ha våldtagit kvinnan. Han ska bland annat ha ”slagit målsäganden på underlivet, hållit för hennes mun och dragit i hennes bröst-piercing” och ”utnyttjat att målsäganden på grund av sömn och berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation”, enligt åtalet.

Det misstänkta övergreppet genomfördes i mannens lägenhet, och följande morgon kontaktade hon själv polisen.

– Då vi försökte bakspåra var målsäganden och den misstänkte varit tidigare under kvällen, upptäckte vi att polisen hade filmat dem, säger Malin Eriksdotter, som åberopat filmsekvensen som en del av bevisningen.

Det handlar om att visa att kvinnan varit berusad och att den 45-årige mannen var medveten om det.

Åtalad: Ångrar att jag träffade henne

I veckan inleds rättegången mot mannen som åtalats för våldtäkt. Han nekar till brott, och har under utredningen berättat att han träffade kvinnan på krogen och att det i hans hem skedde ”någon form av sexuellt umgänge”. Han har även berättat att han ångrar att han träffade henne.

Om eventuellt straff säger åklagaren:

– Minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse, men jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska yrka på.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro