ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Förfärligt att vi inte lyckats skydda människor

Åsa Larsson · 11 Jan 2016
Uppdaterad 11 Jan 2016

Foto: Montage/Alexander Tillheden/Minna Ridderstolpe


Män i grupp som antastar kvinnor i folksamlingar på stora evenemang är ett fenomen som inte bara drabbat festivalen We are Sthlm, enligt polisen i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Under festivalen We are Sthlm i somras ofredades tjejer av tafsande killar i grupp, rapporterar Dagens nyheter.

”Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”, skrev polisen i ett PM. Utåt kommunicerade dock polisen att det varit lugnt på festivalen.

Problemen uppmärksammades dock av P3 nyheter.

Enligt Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholm stad, har det alltid har förekommit sexualbrott, men 2014 märktes en skillnad.

– Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer, säger han till DN.►LÄS MER: Stefan Löfven: Dubbelt svek mot kvinnor Att män gruppvis ger sig på kvinnor på det här sättet är ett fenomen som förekommer, säger Varg Gyllander, Stockholmspolisens presschef, till Metro.

Har ni sett den här typen av tillvägagångssätt vid andra stora evenemang?

– Ja, uppfattningen inom polisen är att vi har sett den här typen av beteende.

Gyllander kan inte svara på om det gäller specifikt för gratisfestivaler som We are Stockholm.

– Vid tillställningar med väldigt mycket människor så har vi uppmärksammat att det här fenomenet finns och det är naturligtvis förfärligt att det är så, att vi inte har förmågan och kapaciteten att skydda alla när det är så mycket människor.►LÄS MER: Efter övergreppen på nyår – polischefen i Köln slutar Polisen och arrangören uppskattar deltagarantalet till omkring en halv miljon människor. Festivalområdet är inte avgränsat utan festivalen sker på offentlig plats. De möjligheter polis och ordningsvakter har är att uppmana människor att polisanmäla och avvisa folk från platsen, enligt Varg Gyllander.

– Med facit i hand så är det förfärligt att vi inte lyckats skydda människor, att kvinnor inte kunnat vistas på den här typen av platser utan att antastas.

På nyårsnatten antastades flera unga kvinnor av grupper med unga män i bland annat Kalmar. ►LÄS MER: Flera sexofredanden i Kalmar

Arrangörer för andra stora evenemang under det gångna året som Metro pratat med har inte märkt av fenomenet med grupper av män som gett sig på kvinnor i folkmassorna.

– Nej, vi känner inte till något sådant fall i nuläget, säger Fredrik Gemzell, säkerhetschef på Gröna lund.

Gröna lund, som haft 52 konserter under sommaren, har haft tre fall av sexuellt ofredande – ett står uppskrivet i en intern vaktrapport och skedde under en konsert. Minst två fall är polisanmälda. Huruvida något av dessa fall gäller grupper av män är oklart, enligt Fredrik Gemzell.

Han påpekar att säkerheten är viktig för Gröna lund och att man har ordningsvakter på plats, oavsett om det är konsert eller inte.

Rix FM-festivalen som hålls i bland annat Stockholm, men även på många andra håll i landet, meddelar att de inte sett gruppantastanden på sina tillställningar, men poängterar att man riktar sig till barnfamiljer och inte har ungdomar som särskild målgrupp.►LÄS MER: Åttaåringar i gäng sexofredade tjejer Inte heller på andra håll i landet har arrangörer som Metro pratat med märkt det nya fenomenet.

– Nej, vi har inte upplevt den typen av problematik på de evenemang som vi har, säger Jonas Arlmark, säkerhetschef på Göteborg o co.

Han är säkerhetsansvarig för bland annat Göteborgs kulturkalas och tror att det har att göra med det breda anslaget, att blandade åldrar ger en lugnande effekt. 

Fotbollsturneringen Gothia cup i Göteborg har många unga besökare och när det varit disko så har man haft ett stort antal vuxna och vakter på plats. Man har dock inte haft något disko under det gångna året och har inte uppmärksammat sexuella trakasserier av den typ som beskrivs från We are Sthlm.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro