ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen går ombord på tåg i Malmö

Alva Forsberg Fierro/ TT · 12 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
En flyktingfamilj bestående av fem personer stoppas vid inpassering till Sverige vid betalstationen på Lernacken efter Öreundsbron tidigare i oktober. Foto: TT

En flyktingfamilj bestående av fem personer stoppas vid inpassering till Sverige vid betalstationen på Lernacken efter Öreundsbron tidigare i oktober. Foto: TT Foto: TT


Gränskontroller ger Sverige en möjlighet att få ordning på en ohållbar situation, menar Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Men tio dagar räcker inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid Hyllie station, första stoppet efter Öresundsbron, går ett 15-tal poliser ombord på ett inkommande tåg.

Några stickprovskontroller handlar det inte om, polisen går på i flera vagnar och tåget står stilla under tiden.

– När vi kommer in i en vagn vill vi att alla ska uppvisa legitimation. Det kallar inte jag slumpmässigt, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

– Våra poliser kommer att utföra sina arbetsuppgifter på ett så mänskligt och värdigt sätt som det bara är möjligt, säger hon.

Resenärer måste kunna visa upp en giltig legitimationshandling och det är upp till varje enskild polisman att bedöma skälen till att en person vill resa in i landet, uppger Westford.

►LÄS MER: Det här innebär gränskontrollerna

Tillfälliga gränskontroller gäller i tio dagar. Därefter kan det förlängas i perioder om 20 dagar – så länge kravet om allvarliga hot mot den inre säkerheten måste vara uppfyllt. 

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid. Jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielson till SVT. Nu uppger kommenderingschef Thomas Wallberg att polisen nationellt planerar för sex månader framåt. Man fokuserar på gränsövergångar i region Syd och region Väst. Från och med måndag kommer de att få förstärkning nationellt.

Under förmiddagen har polisen varnat för trafikkaos när gränskontrollerna införs och  enligt Wallberg kommer det ske ett urval av vilka man ska kontrollera, vilket sker huvudsakligen slumpmässigt beroende på trafikintensiteten.

– Vi har Öresundsbron som är oerhört trafikintensiv där det inte går att kontrollera alla fordon. Sedan har vi färjelinjer med färre personer där det går att kontroller alla.

Det innebär att personer som vill resa till Sverige måste kunna visa att de har rätt att resa till Sverige. – Då kan man visa att man har uppehållstillstånd i Sverige eller att de är medborgare i Schengen eller att de är viseringsfria. Personer som inte kan visa det har då en möjlighet att söka asyl om det är det de vill. De blir då föremål för Migrationsverkets utredning, säger Wallberg.

►LÄS MER: Gränskontrollen gör det svårare för pendlare – och lättare för kriminella

Vill man inte söka asyl då blir det en uppgift för polisen att utreda om avvisning ska ske.  – Polismyndigheten kan antingen fatta ett eget beslut om avvisning tillbaka till det land man kommer i från, i detta fall Tyskland och Danmark, eller om det finns tveksamheter, lämna över till Migrationsverket att fatta beslut, säger Thomas Wallberg.

Enligt TT:s reporter på plats har polisen inlett kontrollerna vid Öresundbron. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro