ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen har använt elpistol 239 gånger i år – "Busarna är livrädda för den"

Linnea Bergman · 25 Sep 2018
Uppdaterad 25 Sep 2018
Polisens nya elchocksvapen Taser X2 prövas inför att de togs i bruk vid årsskiftet.

Polisens nya elchocksvapen Taser X2 prövas inför att de togs i bruk vid årsskiftet. Foto: TT.


Polisens elpistoler började användas på prov vid årsskiftet. De kriminella är redan smärtsamt medvetna om det nya vapnet som används flitigt. "Det gör obeskrivligt ont. Buset är livrädda för den, säger ingripandepolisen Anders Pettersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan årsskiftet och under hela 2019 pågår ett test där drygt 650 poliser fått utbildning i hur de hanterar polisens nya elchocksvapnen.

De utvärderingar som gjorts visar att poliserna är övervägande positiva till sitt nya vapen.

”Det gör obeskrivligt ont”

Anders Pettersson, ingripandepolis i Borås, berättar att man helst vill åt en effekt där personen viker sig dubbelt. Den får man genom att träffa en gång i underkroppen och en gång i överkroppen.

– Det gör obeskrivligt ont. Buset är livrädda för den, de vet att vi använder den, säger han till Polistidningen.

Vapnet kan även ha en avskräckande effekt, enligt utvärderingar från de poliser som använt vapnet. Många är medvetna om hur ont det gör att bli träffad av elchocksvapnet.

– För en vecka sedan var jag själv med om att en stor, aggressiv och muskulös kille bara gav upp när jag visade tasern, säger Niclas Lindqvist, lokal taserinstruktör på Södermalm i Stockholm till Polistidningen.

Används i genomsnitt en gång per dygn

Och vapnen används flitigt, visar ny statistik som Dagens juridik tagit del av. Hela 239 gånger har polisen använt vapnet i skarpt läge under 2018. Det är i genomsnitt ungefär en gång per dygn.

Vid 86 tillfällen har elpistolen avfyrats med pilar. Vid 64 gånger har en så kallad drivstöt använts, där vapnet trycks mot gärningsmannens kropp. I 89 fall har polisen bara behövt använda elpistolens varningsfunktion, som kallas för taser, enligt Dagens juridik.

Polisens nya elpistoler är tänkta som ett komplement till deras tjänstevapen, betong och OC-spray.

Försöken ska utvärderas på Umeå universitet, men hittills har för få polisen fyllt i forskningsenkäterna, något som gör att forskningsprojektet kan äventyras.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro