ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen har fått nog av nyfikna vittnen: Sluta filma!

Joel Linde · 18 Okt 2015
Uppdaterad 18 Okt 2015
Polisen vädjar om allmänhetens respekt för offren.

Polisen vädjar om allmänhetens respekt för offren. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT


Efter en våldsam bilolycka i Stockholm kunde polisen inte utföra sitt jobb utan att behöva mota bort människor som ville fota och filma, skriver polisen på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid 13-tiden på fredagen var fyra bilar inblandade i en våldsam olycka på Götgatan, mitt på Södermalm i Stockholm. En person fördes till sjukhus, men det hade kunnat sluta mycket värre, skriver polisen på sin Facebooksida.

I samma meddelande uttrycker de också frustration över alla personer som trängde sig fram nära bilarna för att fotografera och filma.

”Istället för att göra det polisen ska göra, d.v.s. utreda brott samt olycksorsak, förhöra inblandade, dokumentera platsen, skador o.s.v. o.s.v. fick polisresursen till en början användas till att mota bort alla de TIOTALS människor som gick fram till bilvraket och filmade, fotograferade och ställde sig i vägen för räddningspersonal för att kunna ta bilder. Det gick så långt att räddningsledaren såg sig tvungen att beordra polisresursen att fösa bort folk som inte gav räddningstjänst och ambulans utrymme att arbeta”, skriver de.

►LÄS MER: Polisen: De använder krigsvapen mot oss i fredstid

Trots polisens uppmaningar och fysiska åtgärder för att få bort vittnena från platsen, trängde de sig återigen fram, skriver polisen Södermalm.

”Minst en person hade dessutom mage att invända mot att hen blev bortkörd, med motiveringen ’men hallå, jag fotar faktiskt, det är min rättighet!’”

Nu vädjar polisen om allmänhetens förståelse och respekt när olyckor inträffar, och att inte hindra polisens arbete eller utsätta något olycksoffer för obehagliga intrång.

”Tänk själva. Er mamma/pappa/sambo/kusin/bästa vän o.s.v. ligger fastklämd efter en trafikolycka, och de som kommit till platsen för att hjälpa kan inte göra det på ett effektivt sätt för att allmänheten ställt sig i vägen och ser det som sin rättighet att filma andra människors lidande.”

De frågar sig också vad poängen med filmandet är.

”Det kan väl inte vara så att ni som beter er på det här sättet filmar och fotograferar andra människors lidande och eventuella dödskamp tänkte sko er på det? Genom att sälja bilder och filmer till media? Eller?”

Meddelandet har gillats över 5 000 gånger och delats över 2 000.

►LÄS MER: Polisen: Ung person hoppade framför tåg – vittne började filma

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro