ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Hatbrott kan öka”

· 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015
Natten till tisdagen brann ett asylboende utanför Munkedal. Polisen är orolig att hatbrotten i Sverige kommer att öka.

Natten till tisdagen brann ett asylboende utanför Munkedal. Polisen är orolig att hatbrotten i Sverige kommer att öka. Foto: Adam Ihse/TT


Efter den senaste tidens många bränder på flyktingboenden är polisen i Halland orolig för att hatbrotten kan öka.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste veckan har det brunnit i flera byggnader som var på väg att bli flyktingboenden. Bränderna har hyllats på högerextrema sajter, och lett till att polisen skärpt övervakningen vid asylboenden.

Många har dragit paralleller till början av 90-talet. Också då kom många flyktingar till Sverige, och flera flyktingboenden utsattes för attentat.

► LÄS MER: Asylbränderna hyllas på nätet: ”Ynkligt och avskyvärt”

Carl-Göran Saxerbo, kriminalinspektör i Halland, oroas av tanken.

– Det är ju aktuellt nu i och med de stora flyktingströmmar vi har så aktualiseras hatbrotten. Vi såg ju en tendens i början av 90-talet då hatbrotten var väldigt utbredda. Man är ju orolig för att utvecklingen ska vara liknande då,säger han till P4 Halland.

Migrationsverket skrev nyligen upp sin prognos för hur många ensamkommande flyktingbarn som väntas komma till Sverige i år. Myndigheten räknar med 30 000 sådana ärenden 2015.

► LÄS MER: Asylboende i Munkedal i lågor

Polisen i Halland är orolig för att hatbrotten kan öka i takt med att fler flyktingar söker sig hit.

– Det är en oro vi har med en ökad främlingsfientlighet och de bränder vi ser nu kan också vara en följd av sådana strömningar, säger Carl-Göran Saxerbo till P4 Halland.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro