ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen i jätterazzia mot 29 gym

Johan Mårtensson/Leif Oldenburg · 31 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013
Anabola steroider från ett tidigare  tillslag.

Anabola steroider från ett tidigare  tillslag. Foto: Tullverket


Sex husrannsakningar, 18 misstänkta personer och ett stort antal beslagtagna tabletter och ampuller. Det är resultatet av en jätterazzia på olika gym i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Vitaliy Fedioutchek tränar på Friskis & Svettis i Stockholm fyra gånger gånger i veckan. På tre år har han lagt på sig 20 kilo musk ler – utan otillåtna preparat. – Jag har inte sett någon missbruka här, men ibland har man blivit misstänksam när  det dyker upp killar med onaturlig kroppsmassa, säger han.
Vitaliy Fedioutchek tränar på Friskis & Svettis i Stockholm fyra gånger gånger i veckan. På tre år har han lagt på sig 20 kilo musk ler – utan otillåtna preparat. – Jag har inte sett någon missbruka här, men ibland har man blivit misstänksam när  det dyker upp killar med onaturlig kroppsmassa, säger han.Foto: Urban Brådhe

De lägger sig under skivstängerna och börjar lyfta. Ingen i lokalerna kan se att de är poliser på spaning efter dopade kroppsbyggare.

Sammanlagt deltog nästan 100 poliser i måndagens stora insats på 29 olika gym i Skåne.

– 18 personer fick lämna urinprov och är misstänkta för dopningsbrott. På flera av dem uppstod också skälig misstanke om innehav, så vi gjorde husrannsakningar på olika håll, säger Anders Gustafsson, kommissarie vid Skånepolisen.

Det största enskilda beslaget gjordes i en bostad Helsingborg.

– Vi beslagtog cirka 10 000 enheter anabola steroider, vilket motsvarar ett 20-tal glasflaskor. Det handlar om en 24-årig kille som tidigare är dömd för våldsbrott, säger Jonas Berg, gruppchef vid ungdoms- och narkotikagruppen i Helsingborg.

Enligt Lars-Göran Schütt, antidopningsansvarig vid Malmö stad som också deltog i insatsen, kan ett tränat öga enkelt se vilka personer på gymmen som använder anabola steroider och andra dopningspreparat.

– När kappmuskeln från halsen till axeln ser ut som en rutschkana kan vi utgå ifrån att det handlar om dopning. Den muskeln går inte att bygga på vanligt sätt, om man inte bosätter sig på gymmet, säger han. 

Friskis & Svettis har arbetat aktivt mot dopning i flera år. Peter Andersson är träningsansvarig i Stockholm.

– Ser vi att någon håller på så kontaktar vi polisen med en gång. Vid minsta misstanke ringer vi dopingsjouren.

För ett par månader sedan bad han en kille att sluta träna på Friskis & Svettis.

– Han vägrade dopningskontroll. Man märker ganska lätt vilka som tar otillåtna preparat. Musklerna är onormala och humöret svänger. Dessutom ser man ingen glädje när de tränar.

Användningen av dopningsmedel kryper ner i åldrarna – och langarna tjänar stora pengar på verksamheten.

– Branschen är väldigt lukrativ för dem. Vi ser hur brukandet sprider sig, och som situationen är i dag är det ännu större förtjänst att sälja anabola än att sälja kokain, säger Jonas Berg, gruppchef vid ungdoms- och narkotikagruppen i Helsingborg.

På onsdagen dömde Svea hovrätt huvudmannen i en rekordstor dopningshärva till tio års fängelse. Det är en skärpning med ett år av Stockholms tingsrätts dom. 

Ligan, som även handlade med narkotika, ska ha tjänat över 50 miljoner kronor på affärerna. 

Totalt ingick ett 20-tal personer runt om i landet i nätverket.

Enligt Jonas Berg finns det betydligt fler kriminella som i stort sett enbart sysslar med att tillverka eller langa dopningsmedel.

– Det är en smutsig marknad. Tillverkningen sker inte i laboratoriemiljö utan hemma i någons kök, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson/Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro