ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Irritationen över tiggarna växer hos allmänheten

Emmelie Wallroth, Jenny Sköld, Clarence Frenker & Leif Oldenburg · 3 Apr 2014
Uppdaterad 21 Aug 2014

Ungdomsgäng som attackerar med sten, butiksägare som kastar vatten och instagramkonton som kallar tiggarna samhällsförfall”. Och enligt polisen växer irritationen hos allmänheten. ”Det är en händelseutveckling vi har förutsett”, säger Thomas Agnevik vid polisen i Östergötland.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungdomsgäng som attackerar med sten, butiksägare som kastar vatten och instagramkonton som kallar tiggarna ”samhällsförfall”. Och enligt polisen växer irritationen hos allmänheten.
Ungdomsgäng som attackerar med sten, butiksägare som kastar vatten och instagramkonton som kallar tiggarna ”samhällsförfall”. Och enligt polisen växer irritationen hos allmänheten.

I Östergötland har polisen den senaste tiden sett en ökning av tiggare – och för några dagar sedan chockades de av en händelse vid en busshållsplats i Linköping.

– En man blev irriterad på tiggaren och tyckte att hon tryckte upp en skylt alldeles för nära ansiktet på honom, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Mannen knuffade omkull kvinnan så hon ramlade ut i gatan. Och händelsen är bara en i raden som den senaste tiden har uppmärksammats i Sverige.

– Det är en händelseutveckling som vi har förutsett. Vi märker att irritationsgraden bland allmänheten blir allt högre samtidigt som tiggarna blir mer offensiva, säger Thomas Agnevik.

► Tiggare attackerades av femtontal ungdomar

Att tiggarna blir mer offensiva tror han har att göra med att de känner sig mer desperata – allmänheten har vant sig vid att de sitter längs gatorna och tigger, och det är enkelt att ta en liten omväg och bara gå förbi.

Det har gjort att tiggarna tvingas ta till nya medel och polisen får bland annat rapporter om tiggare som följer efter folk eller tar tag i deras kläder.

– De blir desperata och mer offensiva för att folk ska se dem. Många känner sig illa till mods över att folk ska behöva ha det på det sättet. Man vill inte gå över människor för att kunna handla. Det väcker mycket känslor.

► Nedskräpning ger fler klagomål än tiggeri

Tiggaren som blev knuffad i Linköping anmälde aldrig händelsen – och Thomas Agnevik tror inte att hon är ensam.

– Mörkertalet är nog jättestort. De här människorna vill inte ha någonting med polisen att göra och förväntar sig nog ingen hjälp, säger han.

►Soran Ismail: Ge alla tiggare en kazoo

I Stockholm har tiggarna etablerat sig i en ”stor omfattning”, enligt polisen.

– De har blivit jättemånga i citykärnan. Jag får höra talas om att folk ondgör sig och inte tycker det ser trevligt ut med alla dessa tiggare. Men jag har inte uppfattat det som att någon har gjort någonting mot själva tiggarna på stan, säger Johan Lundström, polisinspektör på Klara närpolis i Stockholm.

► Vittne: Butikschef hällde vatten på tiggare

Även i Skåne förekommer tiggare, men inte alls i samma omfattning som i Stockholm och vissa större landsortsstäder. – Jag känner inte till något fall där tiggare har trakasserats eller misshandlats. Det kan vara så tragiskt att den här gruppen inte anmäler när de utsätts för brott. Det kan bero på språkproblem eller okunskap om svensk lagstiftning, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö.

I Göteborg har man precis som i Östergötland märkt en irritation bland allmänheten.

– De här stämningarna funnits tidigare. Men det har blivit mer synligt och påtagligt nu. Det händer varje dag, hela tiden att de får sina koppar sparkade på och att folk skriker efter dem, säger tidningen Faktums chefredaktör Aaron Israelson.

Vad är det som gör att människor blir arga?

– Vi känner nog lite till mans att vi blir illa berörda av den här typen av misär. Det kan utlösa olika reaktioner. I bästa fall vill vi förändra, i sämsta fall vill vi inte tro att det är sant utan tror i stället att folk fejkar. Men det är i många fall färgat av rasism.

Fotpatrullerande polisinspektören Lars Christensen har daglig kontakt med romer som livnär sig på gatorna i stan i Göteborg. 

– Det är fortfarande folk som trampar eller spottar på dem, men samtidigt anmäler de ju inte till polisen om det utsätts för något, säger han.

I Göteborg uppskattas antalet tiggare till omkring 400, men antalet växer hela tiden.

LÄS MER:

►  Vill kasta ut tiggare på grund av myntskrammel 

►  Instagramkonto hänger ut tiggare i Göteborg

Affärsägare ska gå kurs om tiggare

En butiksägare ska tidigare i år hällt vatten på en tiggare som satt utanför ingången till hans butik vid Stigbergsliden i Göteborg. Och irritationen märks även hos andra affärsägare, även om de flesta aldrig skulle ta till så drastiska åtgärder. 

Nu har Aveny köpmannaförening och andra föreningar bland köpmännen har tagit kontakt med kommunen för att få veta vad man får och inte får göra. Kommunen har därför gett i uppdrag åt polismyndigheten att hålla en kurs om vad lagen säger. 

Men enligt Lars Christensen finns inte så mycket att göra, eftersom tiggeri inte är kriminellt i Sverige.

– För att vi ska avhysa eller omhänderta någon krävs att de stör den allmänna ordningen eller utgör en fara för någon. Det gör inte en människa som sitter längs fasaden. Att någon stör för att den ser sjaskig ut, det kan man ju tycka som person men det är inget som håller lagmässigt, om personen befinner sig allmän plats. Är det på enskild mark är det andra bestämmelser som gäller. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth, Jenny Sköld, Clarence Frenker & Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro