ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen jagar rånare – vid spärrarna i tunnelbanan

Anders Göransson · 1 Nov 2011
Uppdaterad 31 Okt 2011
Under höstlovet bevakar Söderortspolisen regelbundet spärrarna.

Under höstlovet bevakar Söderortspolisen regelbundet spärrarna.


Plankning kopplas ihop med rånare. Bevakar regelbundet spärrarna under höstlovet. Ett felbeteende kan ge oss en ingång till ett annat”.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som plankar kan också vara personrånare. Så resonerar Söderortspolisen, som under höstlovet regelbundet bevakar spärrarna vid knutpunkter i kollektivtrafiken. – Ett felbeteende kan ge oss en ingång till ett annat. Ser vi att de plankar så kanske det tyvärr finns en benägenhet att begå andra brott också, säger Peter Berggren, närpolisbefäl i Skärholmen.

Hans poliser kommer att ingripa om de ser någon planka framför ögonen på dem. Men syftet är inte i första hand att ta fast personer som åker utan biljett, utan att öka tryggheten i tunnelbanan. Söderort har stora problem med personrån, där både förövare och offer ofta är unga.

Biljetthallarna fungerar som "fishing holes", där gärningsmännen "fiskar upp" potentiella brottsoffer som de sedan följer efter och rånar på en plats där färre människor är i rörelse. Polisens närvaro är tänkt att skrämma bort rånarna. – Det finns en studie från New York där man lyckades dämpa brottsligheten ganska markant genom att finnas kring knutpunkterna, säger Peter Berggren.

Nätverket Planka.nu, som verkar för en avgiftsfri kollektivtrafik, påpekar att över hälften av Stockholms ungdomar har plankat någon gång under den senaste 12 månadersperioden, enligt Stockholmsenkäten. Att peka ut dem som misstänkta rånare är befängt, menar de.

– Jag tror inte att det ökar ungdomars förtroende för polisen att indirekt misstänkas för andra brott för att man inte har biljett. Dessutom: den som rånar har antagligen ett SL-kort som han eller hon tagit från någon, säger Anna Nygård, talesperson på Planka.nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro