ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisen Jennies kritik efter domen: Ett stryptag på en polis är värt 5 000

Fredrik Samuelson · 24 Okt 2018
Uppdaterad 25 Okt 2018
17-åringen tog stryptag på en polis. Nu får han betala 5 000 kronor i skadestånd till henne och döms till skyddstillsyn.

17-åringen tog stryptag på en polis. Nu får han betala 5 000 kronor i skadestånd till henne och döms till skyddstillsyn. Foto: Polisen.


En 17-årig man tog stryptag på polisen Jennie Lundqvist. Nu döms han till skyddstillsyn och ska betala 5 000 kronor i skadestånd. Ett hån”, säger Jennie Lundqvist om skadeståndet.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen Jennie Lundqvist har tidigare berättat hur 17-åringen tog stryptag om hennes hals och att han gjorde motstånd när han greps i Fisksätra utanför Stockholm i januari förra året.

På onsdagen dömdes mannen för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Han får skyddstillsyn och ska betala 5 000 kronor till Jennie Lundqvist.

– Jag tycker att det är en rättvis dom i sig. Det är jättebra att han blir dömd på alla åtalspunkter. Därmed är det ett hån att han tillsammans med sina föräldrar endast ska betala 5 000 kronor i skadestånd. Att ta ett stryptag på en polis är värt 5 000 kronor. Det är inte pengarna som är saken här utan signalvärdet, att det ska vara straffbart att ta till våld mot en polis, säger Jennie Lundqvist.

LÄS MER
Polisen Jennie: Han tog ett grepp runt struphuvudet

”Smärta, svullnad, rodnad och tillfällig andnöd”

I domen skriver Nacka tingsrätt:

”NN har fattat tag med ena handen om Jennie Lundqvists strupe och därvid orsakat henne smärta, svullnad, rodnad och tillfällig andnöd. Det framgår inte av fotografierna av Jennie Lundqvist eller den medicinska utredningen rörande henne att NN:s grepp var mycket kraftigt. Det är därför inte bevisat att greppet togs med mycket stor kraft. NN har således utsatt Jennie Lundqvist för våld i hennes tjänsteutövning som polis. Han kan därvid inte anses ha handlat i nödvärn eller nöd”.

”Den samlade brottslighetens straffvärde motsvarar för en vuxen gärningsman ett kortare fängelsestraff. […]  Av inhämtat yttrande från Kriminalvården framgår det att NN är i behov av det stöd och den tillsyn som en dom på skyddstillsyn är avsedd att innebära”.

Har förnekat brott

Mannen, som hunnit fylla 19, har förnekat brott. Han nekar till att ha tagit stryptag på Jennie Lundqvist och hävdar att hon försökt provocera och puttat till honom. Han nekar också till narkotikabrott.

Åklagaren Daniel Suneson yrkade på skyddstillsyn och totalt 15 000 kronor i skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro