ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen Kalle protesterade mot SD: Varnades av chefen

Karolina Skoglund · 2 Sep 2014
Uppdaterad 2 Sep 2014

Av sin chef avråddes polisen Kalle att gå på en antirasistisk manifestation mot Sverigedemokraterna. När han gjorde det ändå möttes han av glåpord och utstötning från kollegorna. "Att säga att man är antirasist är väldigt kontroversiellt på min arbetsplats", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Att som polis ställa sig med ryggen mot Sverigedemokraterna när de besöker den stad man arbetar i är inte okej. Trots att det är på ens fritid och utan uniform. Åtminstone var det så för polisen Kalle. När hans chefer fick nys om att han planerade att delta i en manifestation fick han nämligen ett samtal.  – Det var en av mina chefer som ringde upp mig på min tjänstemobil. Han sa: ”du vet kanske varför jag ringer?” Men jag förstod inte alls. Nu i efterhand är det synd. För då hade jag spelat in samtalet, säger Kalle till Metro.

Chefen ville nämligen förklara att det kunde vara problematiskt om Kalle gick på manifestationen. När Kalle förstod att varningen kom uppifrån, och att chefen som ringde bara var den som skulle ”försäkra sig om att Kalle inte skulle göra något dumt”, bad han om att få prata med den som bett honom att ringa. – Då visade det sig att det var det näst högsta hönset som mer eller mindre misstänkliggjorde mig. Det var precis i gränslandet. Ena meningen var på gränsen och den andra inte. Men det kändes väldigt konstigt att yttrandefriheten inte skulle gälla poliser.

Enligt Kalle tyckte cheferna att deltagandet i manifestationen var problematisk eftersom man som polis bland annat vet hur polisen arbetar på plats under en manifestation. Dessutom finns en ökad hotbild under ett valår, särskilt när det gäller Sverigedemokraterna, menar han. – Så de var oroliga att jag skulle sprida och använda mig av insidesinformation helt enkelt. Men detta var en lugn och fredlig manifestation. Och egentligen: vad är skillnaden med att gå på en fotbollsmatch som polis om man hävdar detta som anledning?

Till en början funderade Kalle på att inte gå, men bestämde sig till slut ändå för att göra det. Detta trots att flera kollegor höll med polischeferna. Även efteråt var detta tydligt, menar han. – Det var glåpord, utstötning och gliringar. Folk sa ”här kommer kommunisten” när jag kom till jobbet, eftersom de satte likhetstecken mellan antirasist och en som politiskt står till vänster. Samtidigt kan jag inte vika ned min övertygelse om att det jag gör är rätt.

De få kollegor som velat säga att de tycker det han gjort var bra gjorde det i enskildhet och väldigt privat, säger han. – Att säga att man är antirasist är väldigt kontroversiellt på min arbetsplats. Säger man att man är antirasist känner de som inte kallar sig så för rasister. Det är ingen majoritet som anser det, men de som gör det är de som är högljudda och syns. Då följer de andra efter. 

Elisabeth Bjar är HR-direktör på Rikspolisstyrelsen. Hon vill inte kommentera det som Kalle berättar. – Nej. Det saknas så mycket information i ärendet att jag känner att jag inte kan göra det.

Fotnot: Kalle heter egentligen något annat. 

Poliskollegan: Rasistiska tendenser allvarligare inom polisen

Polisen Martin Marmgren, aktiv inom Miljöpartiet, är kollega med Kalle och publicerade på måndagskvällen ett blogginlägg om det han fått höra. – Han pratade med mig för att han vet var jag står i de här frågorna. Jag blev besviken, även om jag vet att alla inte tänker som jag. Jag säger inte att de som gjort det här är rasister, men de har uppenbarligen för lite förståelse för antirasism, säger han.

Han menar dessutom att det blir rent kontraproduktivt om man vill komma åt de rasistiska tendenser som finns inom kåren när man samtidigt misstänkliggör polisers engagemang för antirasism. – Rasism finns överallt. Men inom polisen är det extra allvarligt. Vi har en sådan makt i vår yrkesutövning. Rasistiska tendenser hos oss är bra mycket allvarligare än hos en brevbärare.

Martin Marmgren.
Martin Marmgren.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro