ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen kan få jaga småpirater

TT · 19 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Ge polisen bättre möjligheter att jaga fildelare även om det misstänkta brottet bara kan ge böter. Det föreslår en utredning, erfar Svenska Dagbladet på nätet.

I dag kan polisen bara få ut uppgifter om vem som fildelar upphovsrättsskyddat material, eller ägnar sig åt annan brottslighet på internet, om fängelse kan komma ifråga som straff. Det vill regeringen ändra på.

På fredag får justitiedepartementet ett delbetänkande från den så kallade polismetodutredningen som utgår ifrån att polisen ska kunna begära ut uppgifterna även för bötesbrott.

Motståndarna till den så kallade Ipred-lagen har klagat på att bara privata företag och enskilda upphovsrättsinnehavare får den möjligheten i jakten på illegal fildelning.

I delbetänkandet finns också ett förslag om att polisen vid förundersökningar ska tvingas vända sig till domstol att få ut uppgifter om trafikdata om e-post eller telefonsamtal. Förslaget ökar rättssäkerheten, menar utredningen. Nuvarande regler ger polisen möjlighet att vända sig direkt till operatörerna om det misstänkta brottet kan ge minst två års fängelse.

Å andra sidan ska Säpo och andra myndigheter som bedriver underrättelseverksamhet inte behöva vända sig till domstol. Integriteten ska tillgodoses på annat sätt, skriver tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro