ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen kände till vanvård i en månad

Leif Oldenburg och Karolina Skoglund · 8 Aug 2013
Uppdaterad 8 Aug 2013

Efter van­vården av en 72-årig man på äldreboendet Vårbacka Plaza utreder nu polisen sig själv. Orsak: De visste att mannen varit inlåst i en hel månad – men gjorde ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

Här hölls den autistiske mannen inspärrad.
Här hölls den autistiske mannen inspärrad.

I lördags hittade polisen den 72-årige mannen på en plastmadrass i ett låst rum på äldreboendet Vårbacka Plaza söder om Stockholm. Enligt uppgifter till ABC kände polisen till det hela långt innan man agerade. 

– Jag väntade på att någonting skulle hända. Jag ringde tillbaka till polisen och frågade vad som hade hänt med anmälan. Då blev jag runtkopplad och tillslut fick jag reda på att ingenting hade hänt, säger Heba el Khabiry, som för första gången larmade polisen en månad innan mannen räddades, till ABC. 

Men det är inte bara polisen som utreds. Åklagaren har nu inlett  en förundersökning om olaga frihetsberövande – trots det har 72-åringen förts tillbaka till äldreboendet efter sjukhusvistelsen. 

Botkyrka kommun, där mannen är skriven, anser inte att man har gjort något fel:

– En pågående förundersökning är inget bevis för att det har skett något brottsligt. Vi vet ju inte om det kommer att väckas åtal, säger enhetschefen Beatrice Nordebrink som betonar att hon inte kan eller får uttala sig om enskilda fall.

Enligt Jonas Lundqvist, affärsområdeschef på Aleris Omsorg AB som driver boendet, behövs det inte någon extrapersonal för att möta 72-åringens behov.

– Kompetens om autism hade vi redan tidigare. Trots det har vi brustit men nu har vi tagit lärdom, säger han.

Psykologen Lulu Andersen, expert på autism, blir upprörd när hon hör att mannen har återförts till Vårbacka Plaza.

– Det är undermåligt och anmärkningsvärt. Just nu behöver han en stab på fyra fem personer som arbetar i skift. Om mannen har upplevt ångest på boendet och möts av samma miljö igen kan resultatet bli katastrofalt, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg och Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro