ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Kokainet fortsätter att flöda i Stockholm

Clarence Frenker · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

Knarkligan använde sig av kodnamnen Fred” och ”Tony” och skickade ut mass-sms när det fanns kokain att beställa. Nu åtalas tolv personer ur västerortsgänget Lejonen för omfattande narkotikahandel och grova vapenbrott. Men trots att det är den tredje narkotikaligan på kort tid som krossats tror inte polisen att kokainmarknaden påverkas i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

På torsdagen åtalades tolv personer som misstänks ingå i det kriminella nätverket Lejonen i Hässelby-Vällingby i Stockholm för grova narkotika- och vapenbrott.

LÄS MER: Liga åtalas för kokainaffärer på Stureplan

Ligan ska, enligt åtalet, ha hanterat och sålt stora mängder kokain i Stockholmsområdet och misstänks även ligga bakom de skjutningar som under förra året inträffade i Västerort.

Narkotikaförsäljningen ska i huvudsak ha skett genom mass-sms där de erbjudit kokain till sina kunder. Ligan ska ha använt sig av kodnamnen ”Tony” och ”Fred” och de som velat köpa har sedan kunnat svara varpå narkotikan levererats enligt överenskommelse.

Enligt åtalet har en stor del av försäljningen skett vid Stureplan och andra centrala krogstråk i Stockholm. Omfattande spaningsmaterial visar hur flera högt uppsatta i nätverket själva hanterat och levererat kokain till hundratals köpare, där flera är kända medieprofiler.

Totalt 21 köpare har åtalats i härvan och ytterligare åtal är att vänta.

– Polisen har identifierat ett antal försäljningstillfällen. Det handlar om över 200 överlåtelser på ett antal platser i Stockholm, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Ligan har enligt polisen styrt nätverket med maffialiknande metoder. Bland annat ska vittnen ha hotats under en pågående rättegång förra året och många boende i Västerort har tidigare uppgett att de varit rädda till följd av de många skjutnignarna i området. Så sent som i oktober skadades en man allvarligt efter att ha träffats i samband med en skjutning mot en grillkiosk i Rinkeby.

Vid en samordnad insats kort efteråt greps tio personer varpå det bland annat hittades pistoler och automatvapen med ammunition i en av bostäder.

–  Det som blivit särskilt tydligt i det här ärendet är hur nära det extrema våldet på gatan och narkotikan på den fina festen är varandra. Intet ont anande partymissbrukare har köpt narkotika av ett nätverk som utgör våld i förorten, säger Stefan Edin, kriminalkommissarie vid narkotikasektionen i Västerort.

Bevisningen består i huvudsak av fysisk spaning och telefonkartläggningar.

Bland de åtalade åtalas även en person för olaga hot och övergrepp i rättssak, två personer för övergrepp i rättssak och sex personer för grova vapenbrott.

Två av dem åtalas enbart för grova vapenbrott. Ytterligare två personer åtalas också för att ha sålt narkotika till ligan. 

Tre ligor åtalade på kort tid

Taxi Tony, ligan som sålde kokain till Mikael Persbrandt och nu Lejonen. På kort tid har tre stora nätverk som försörjt stora delar av Stockholms krog- och festpublik med kokain krossats och åtalats.

Enligt Fredrik Näslund, rotelchef vid narkotikasektionen på länskriminalpolisen i Stockholm, handlar det om tillfälligheter och han tror inte att det kommer få någon större effekt på kokainmarkanden i länet.

– Narkotika från ett visst parti eller visst nätverk hanteras i alla led i en viss krets. Och i den kretsen blir det så klart effektfullt när vi kan lagföra personer och gäng. Så lokalt, ja visst. Men det är naivt att säga att det blir någon större påverkan i länet, säger han.

Enligt Fredrik Näslund är flödet av kokain och även annan narkotika större än på länge i Stockholm. Inom några veckor kommer ytterligare ett åtal att veckas i ett större smugglingsärende.

– Dels har priserna gått ned, sen ser vi att det är en mycket mer aktiv försäljningen än för några år sedan. Förut satt säljarna stilla och köparna behövde ta sig till dem. Nu är det tvärtom. Säljarna är väldigt aktiva för att ta sig till köparna.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro