ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen kollar färjorna hårdast – 43 personer nekades resa till Sverige

Aron Andersson · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015

Foto: TT


Färjetrafiken till Sverige kommer att drabbas hårdast av gränskontrollerna. Där kommer polisen att ha sitt fokus. Men flera rederier har själva börjat ID-kontrollera passagerare.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan tolv på torsdagen infördes tillfälliga gränskontroller i Sverige och till Svenska Dagbladet säger polisen att färjetrafiken kommer att kontrolleras hårdast.

– Vi har Öresundsbron som är oerhört trafikintensiv där det inte går att kontrollera alla fordon. Sedan har vi färjelinjer med färre personer där det går att kontrollera alla, säger kommenderingschef Thomas Wallberg till TT.

►LÄS MER: Polisen går ombord på tåg i Malmö

​Metro har tidigare skrivit om hur poliser gick ombord ett tåg från Köpenhamn till Hyllie för att kontrollera resenärernas id-handlingar. Enligt TT fick då ett 30-tal flyktingar följa med polisen.

Men på färjorna har polisen alltså en ambition att kontrollera nästan samtliga passagerare. Regeringen har också föreslagit att skärpa kraven på id-kontroll av färjepassagerare. Men trots att något sådant beslut inte tagits har vissa bolag redan börjat agera. 

Stena Line avvisade 43 passagerare från att kliva på en färja från Rostock till Trelleborg tidigare i dag. Anledningen är att de inte kunnat uppvisa id-handlingar.

– Det är personer som inte haft legitimationshandlingar med sig och det är den enda informationen som vi har fått, säger Agneta Nilsson, kommunikationsansvarig på Trelleborg hamn, till Expressen.

►LÄS MER: Sverige inför tillfälliga gränskontroller

För den som vill söka asyl i Sverige ska det inte spela någon roll om ID-handlingar saknas. Men huruvida passagerarna ville söka asyl i Sverige eller inte är oklart.

Vänsterpartiet har tidigare varit kritiska mot ID-kontroller på färjepassagerare men uppger nu att de vet för lite om situationen för att uttala sig om de 43 passagerarna.

– Om det är så att människor på flykt har hindrats från att söka asyl i Sverige eftersom de inte har id-handlingar, då är det allvarligt. Vi kan inte acceptera att regeringen stänger en väg att söka skydd i Sverige, säger Jonas Sjöstedt till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro