ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen lade ner utredningen – då hittade Johanna, 28, själv sin våldtäktsman på stan

Emmelie Wallroth · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015

Foto: Privat


I våras blev Johanna brutalt våldtagen av en man som ville visa henne vägen” när hon inte hittade. Fallet lades ner – men plötsligt fick Johanna själv syn på mannen på stan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i mars i fjol som Johanna, 28 och som nu väljer att gå ut med sitt riktiga namn, var på väg hem till en vän i Linköping, vilket Aftonbladets tv-program ”Brottscentralen” rapporterade om tidigare i veckan.

– Jag såg att jag inte hade gått rätt, så jag stannade en man som kom på cykel och frågade efter vägen, säger Johanna till Metro.

Mannen sa att han bodde på adressen som Johanna var på väg till och att han kunde följa henne dit. Johanna kände snabbt att det var någonting som kändes fel.

– När vi hade kommit en bit började han ställa konstiga och privata frågor. Han berättade om sitt eget sexliv, som en skrytgrej. Plötsligt vek mannen av och gick in på en liten cykelväg. Där satte han sig ner på en bänk och sa att han hade ont i benet.

– Han frågade om jag kunde massera honom. Jag blev alldeles paff.

Johanna vände sig om och började gå från platsen – men mannen följde efter. Hon kom fram till några hus där hon såg att det lyste i fönstren och sa till mannen att hon klarade sig själv. Då kastade han sig över henne. Mannen sparkade och slog Johanna så illa att hon bland annat spräckte vänster käke och fick hjärnskakning.

– Han sa att om jag gjorde minsta lilla motstånd så skulle han döda mig.

Mannen tvingade henne att klä av sig och drog ut henne på gräset.

– Sedan fullbordade han våldtäkten. Jag blev helt paralyserad. Det enda jag tänkte på var att försöka se vad han hade på sig, hur han såg ut, berättar Johanna.

När mannen var klar började han gå igenom hennes väska och cyklade sedan från platsen. Johanna rusade mot en balkong där hon fick hjälp med att larma polisen.

– Det hölls ett antal förhör och vi säkrade dna-spår. Men trots beskrivningen fanns det då ingen misstänkt gärningsman namngiven. Ett tag såg det ut som att fallet skulle förbli ouppklarat, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen i Linköping, till Metro.

I december lades förundersökningen ner. Men det hela fick plötsligt en ny vändning. I mitten av december befann sig Johanna tillsammans med en vän på stan i Linköping när hon plötsligt får syn på en ryggtavla och en gångstil hon känner igen.

– Jag sa direkt till min kompis att ”det där påminner om min våldtäktsman”.

De följde efter mannen och larmade polisen som kom till platsen och topsade mannen. När provsvaren kom visade det sig att det rörde sig om Johannas våldtäktsman och han kunde gripas av polisen. 

I måndags dömdes han till tre år och nio månaders fängelse för våldtäkt och grov stöld, rapporterar Aftonbladets ”Brottscentralen” . Mannen dömdes även till tolv års utvisning och skadestånd .

– Det var väldigt rådigt och modigt av kvinnan att fortsätta hålla koll på mannen tills polisen kom till platsen, säger Fredrik Kliman vid Linköpingspolisen .

Dagen efter att mannen greps av polisen skulle han egentligen utvisas från Sverige.

– Så hela händelsen med att brottsoffret såg mannen kom ju verkligen i rättan tid, säger Fredrik Kliman .

I dag mår Johanna ”förvånansvärt bra”.

– Med tanke på omständigheterna. Men jag har fortfarande många fysiska besvär, som sviter av hjärnskakningen , en whiplashskada och extrem huvudvärk. Men jag har fått jättefin hjälp och bra stöd. På något sätt har jag lyckats orka mig igenom det här, säger Johanna, som även drabbats av viss ansiktsförlamning.

Att det var hon själv som ”löste” fallet ser hon som helt otroligt.

– Det känns obegripligt. Jag har hela tiden fått höra att man förmodligen inte kommer hitta honom. Det kan jag känna att jag är besviken på. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro