ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Lämna in olagliga vapen straffritt

Johannes Finnlaugsson · 28 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

AMNESTI. Från och med i morgon och tre månader framöver råder vapenamnesti i hela landet. Vem som helst kan lämna in olagliga vapen till polisen utan att riskera straff.– Vi vill begränsa antalet vapen som finns ute på marknaden, säger Lars Förstell, informationsdirektör på polisen i Skåne.

Han tror att amnestin i första hand kommer att utnyttjas av laglydiga medborgare. Ofta handlar det om arvegods eller gamla militärvapen. Men eftersom den som lämnar in vapen utan licens kan välja att vara helt anonym kan också kriminella tänkas ta tillfället i akt.– Man kan vara kriminell på olika vis. Det kan till exempel vara en inbrottstjuv som kommit över ett vapen han sedan aldrig haft en tanke på att använda. Då kan amnestin vara ett smidigt sätt att slippa åka dit för vapeninnehav vid en eventuell husrannsakan, säger Lars Förstell.

Hur vapentätt Skåne är jämfört med resten av landet är svårt att spekulera i. Men klart är att regionen ligger i ett geografiskt utsatt läge. Öresundsbron har gjort det lättare att föra in illegala varor och den färska krigszonen i det forna Jugoslavien ligger relativt nära.Vapnen kan lämnas in till samtliga polisstationer i Skåne. Men i första hand vill polisen att skåningarna vänder sig till de större polishusen där säkerheten är något högre.

klar

Artikellänk är kopierad

Johannes Finnlaugsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro