ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Malmö ska bli Sveriges tryggaste stad

Evelina Olsson · 2 Nov 2011
Uppdaterad 2 Nov 2011
Malmöpolisen satsar nu på en ny arbetsmetod för att komma åt stadens gängkriminella.

Malmöpolisen satsar nu på en ny arbetsmetod för att komma åt stadens gängkriminella. Foto: DRAGO PRVULOVIC /SCANPIX


Ny arbetsmetod ska komma åt gängkriminaliteten. Varje vecka väljs sex kriminella ut till polisens fokus-lista”. ”Mycket av arbetet går ut på störning”

klar

Artikellänk är kopierad

Malmöpolisen satsar nu på en ny arbetsmetod för att komma åt stadens gängkriminella. Med hjälp av en särskild ”fokus-lista” ska polisen på ett mer systematiskt sätt rikta insatserna mot de kriminella. Målet är att göra Malmö till Sveriges tryggaste storstad. – Mycket av arbetet går ut på störning, säger Henrik Stiernblad, ordförande i operativa ledningsgruppen för projektet. Sex personer i veckan sätts upp på fokus-listan. Därefter arbetar polisen med riktade kontroller mot dessa, exempelvis trafikkontroller. – Vi väljer ut personerna utifrån olika kriterier, det kan vara vår egen underättelseinformation, olika tidningsartiklar eller per­son­er som vi vet är inne i brottsaktiva faser. Det här be­höver inte vara yrkeskriminella, säger Stiernblad. Bara den senaste veckan har arbetet med fokuslistorna resulterat i fem vapenbeslag, däribland en   AK 4. Arbetet, som sker i samband med bland annat Kronofogden, Skatteverket och Malmö stad, går även ut på att göra beslag av värdeföremål. Satsningen är tänkt att pågå i tre år. Är Malmö Sveriges tryggaste storstad då? – Vi behöver nog lite mer tid än så för att nå det målet, men lyckas vi är det så klart jättebra, säger Henrik Stiernblad.

Analys: Kan vara olagligt

Att punktmarkera vissa individer ”som är inne i brottsaktiva faser” kan vara effektivt och framstå som både logiskt och kanske önskvärt. Frågan är dock inte okomplicerad ur ett grundlagsperspektiv. När det gäller passiv spaning så kan polisen gå väldigt långt. Att där­emot ägna sig åt aktiva ingripanden, som ”riktade trafikkontroller”, som ren störningsverksamhet kan dock vara direkt olagligt. Metoderna är kontroversiella och nya i Sverige,  det är viktigt att polisen håller tungan rätt i mun.

Stefan Wahlberg – Metros rättslige expert

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro