ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Massofredanden i Malmö ägde aldrig rum

Alva Forsberg Fierro · 11 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Bilden har inget med artikeln att göra.

Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT


Flera kvinnor blev sexuellt ofredade under nyårsnatten i Malmö, uppger Kvällsposten. Men uppgifterna stämmer inte enligt Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen. "Det har inte förekommit några sexuella trakasserier", säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att Kvällsposten tog del av polisrapport skrev tidningen att det skett sexuella massofredanden under nyårsnatten i Malmö. Så här står det, bland annat, i nyårsnattens återflödesrapport: 

”Något som stack ut från tidigare år var att ett par hundra som jag ser som 'ensamkommande från Afghanistan' drev omkring i city och var allmänt stökiga. Flera fall där stora gäng av dessa omringade framförallt berusade tjejer/kvinnor och ofredade dessa. Inget som under natten blev någon anmälan.”

Kvällpsposten skrev i artikeln att det förekommit sexuella massofredanden i Malmö under nyårsnatten. Men Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen tillbakavisar uppgifterna och menar att tidningen förvrängt hans citat. 

– Det finns ett citat från återflödesrapporten där uppgifterna kommer ifrån. Men det har inte förekommit några sexuella trakasserier och vi utreder inte heller några sexuella övergrepp som artikeln i Kvällsposten antyder. 

Så artikelns uppgifter är falska?

– De skriver i rubriken att det skett massövergrepp. Det har inte skett något övergrepp alls. Sedan står det att det varit en ovanlig stökig nyårsnatt med sexuella ofredanden. Jag kan inte bekräfta en stökig natt med sexuella ofredanden, säger Lars Förstell. 

Han bekräftar däremot att det under nyårsnatten förekommit grupper av unga killar som härjat runt och varit allmänt stökiga. 

– Vi har varit ute på stan och sett att de här pojkgängen har härjat runt och fyrat av smällare och raketer, vi har även sett att de har befunnit sig i närheten av unga tjejer som är ute och festar. En del kvinnor har uppgett att de har känt obehag men de har inte känt sig ofredade sexuellt eller ofredade på något annat sätt.

►LÄS MER: Flera sexofredanden i Kalmar

Håkan Johansson, var insatsledare under nyårsnatten i Malmö, och därför på plats under händelsen. 

– Det hann aldrig bli några handgripliga trakasserier, vad jag vet. När vi följde gängen och sedan kom fram till dem så drog de iväg. Vi pratade med några tjejer också. De sa att det hade känts obehagligt, men inte mer än så, säger han till Sydsvenskan

Polisen i Malmö har fått in tre anmälningar under nyårsdygnet. Men inga av dem är kopplade till platsen eller tidpunkten då männen rörde sig i området. 

– Risken med felaktiga tolkningar som framgår i Kvällspostens artikel är att man haussar upp en stämning eller hot som inte är riktigt. Men kvinnor ska heller inte behöva känna sig otrygga när de rör sig ute om kvällarna, säger Carl-Axel Andersson, kommunpolis i lokalpolisområde City/Norr i Malmö.

På Kvällsposten medger man att artikeln varit missvisande och har därför valt att uppdatera innehållet. 

– Vi har tagit bort meningen om sexuella ofredanden. Nu står det bara ofredanden och informationen om att det ska ha skett massövergrepp var felaktig så det har vi också rättat till. 

►LÄS MER: Köln i krismöte efter stort antal sexövergrepp på nyår

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro