ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Polisen missade efterlysning – våldtäktsrättegång dröjde sju år

Karl Enn Henricsson · 27 Sep 2017
Uppdaterad 16 Okt 2017
Sju år efter en misstänkt våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja hölls rättegången. Polisen missade att efterlysa den misstänkte, och tingsrätten glömde bort ärendet.

Sju år efter en misstänkt våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja hölls rättegången. Polisen missade att efterlysa den misstänkte, och tingsrätten glömde bort ärendet. Foto: TT/Montage


Mannen fick avslag på sin asylansökan 2009 men lämnade inte Sverige. 2010 misstänks han ha våldtagit en kvinna på en Ålandsfärja. Men först i torsdags hölls rättegången. Under fem åt missade polisen att efterlysa honom, samtidigt som fallet glömdes bort på tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Kryssningen med Ålandsfärjan i juli 2010 blev en mardröm för kvinnan. Hon blev inknuffad i en hytt, slängd på sängen och hölls fast medan hon våldtogs, enligt stämningsansökan som lämnades in till Nacka tingsrätt i februari 2012.

Den nu 32-årige man som åtalades hade 2008 begått sexuellt ofredande, och 2009 fått ett avvisningsbeslut. Men inga åtgärder hade vidtagits för att han skulle lämna landet.

Då både mannens advokater och de poliser som utredde våldtäkten hade problem att nå honom, begärde åklagaren honom häktad i sin utevaro i februari 2012.

Men mannen var inte helt försvunnen eftersom han själv tagit kontakt med gränspolisen. Anledningen var att få ut kopior på sina identitetshandlingar för att kunna få ett pass från iranska ambassaden. Han ville nämligen resa till sitt hemland och gifta sig. Det kom fram under häktningsförhandlingen.

Rätten häktade mannen i sin utevaro, och lämnade informationen till polisen för att mannen skulle efterlysas och gripas – men något gick fel.

– Jag tog över ärendet i oktober 2016 och då uppmärksammade jag att tingsrätten inte haft någon kommunikation med oss. Det är tingsrätten som utfärdar stämning, delger stämning till den tilltalade och utfärdar kallelsen till huvudförhandlingen, säger åklagare Debika Ray Berghog.

2015 stoppade polisen mannen för fortkörning, men lät honom komma undan med en ordningsbot. Först i november 2016 upptäckte polisen att mannen var häktad i sin utevaro, enligt dokument från tingsrätten. Då efterlystes mannen. Men även tingsrätten hade glömt bort ärendet – ”Tingsrätten har av förbiseende inte utfärdat stämning i målet…”, står att läsa i dokument från mars i år.

– Vi gjorde en genomlysning av ärenden med personer som är häktade i sin utevaro, och då upptäcktes det här ärendet, säger chefsrådman Nils Cederstierna vid Nacka tingsrätt.

– Det är beklagligt. I de bästa av världar hade det gått att få tag på den här personen tidigare.

För att kunna delge mannen våldtäktsstämningen tog tingsrätten under våren hjälp av Migrationsverket. Det visade sig då att ett ombud till honom bara kort tidigare lämnat in dokument om att det finns hinder att utvisa honom. Med hjälp av dokumenten kunde dock mannens adress spårs via en c/o-adress till en matbutik i södra Stockholm.

Rättegångsdatumet sattes till den 21 september. I början av augusti meddelade mannen via telefon att han hade fått kallelsen till rättegången. I början av september berättade han över telefon att han skulle operera ryggen ”vilket gör det väldigt svårt för honom att komma till tingsrätten för förhandling”, enligt dokument från tingsrätten.

Men mannen dök upp och rättegången kunde hållas – drygt sju år efter den misstänkta våldtäkten.

– Jag yrkade på fängelse i vart fall två år, vilket är minimistraffet för våldtäkt. Med tanke på det begärde jag honom häktad efter förhandlingen, men yrkandet avslogs av tingsrätten, säger Debika Ray Berghog.

Mannen är nu sålunda varken häktad eller efterlyst. Han försvaras av advokat Sabina Böö.

– Han förnekar brott. På grund av bristande rutiner hos åklagarmyndigheten och domstolen har det här ärendet legat alldeles för många år. Det blir så klart en påverkan på rättssäkerheten, och rätten till en rättvis rättegång, säger hon.

Dom i målet väntas under torsdagen och på grund av att det gått lång tid sedan våldtäkten anmäldes kan mannen komma att få straffrabatt, om han döms.

Metro har försökt att komma i kontakt med ansvariga vid polisen, och kvinnans målsägandebiträde.

pil
Tidslinje

2008: Mannen gör sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga försäljning av tobaksvaror.

2009: Mannen får ett avvisningsbeslut och ska lämna landet.

Juli 2010: Han blir misstänkt för våldtäkt på en för honom okänd kvinna under en tur med en Ålandsfärja.

Februari 2012: Åklagaren lämnar in en stämningsansökan om våldtäkten till tingsrätten.

Mars 2012: Mannen häktas i sin utevaro och tingsrätten lämnar informationen vidare till polisen, enligt en notering vid tingsrätten, för att han ska efterlysas och gripas.

Oktober 2015: Mannen stoppas för fortkörning i Huddinge kommun söder om Stockholm. Han får en ordningsbot och 3600 kronor i böter, men får åka vidare.

November 2016: Polisen säger sig inte ha någon information om att mannen är häktad i sin utevaro, enligt dokument från tingsrätten.

Mars 2017: Tingsrätten meddelar åklagare att de ”av förbiseende inte utfärdat stämning” mot mannen. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket försöker rätten delge honom stämningen.

Augusti 2017: Via telefon meddelar mannen att han hade fått kallelsen till rättegången.

September 2017: Rättegången mot mannen hålls, och rätten beslutar att han inte längre ska vara häktad i sin utevaro.

Källa: Källa: Tingsrätten

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro