ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen missade pedofilens “farlighet – varnade inte allmänheten

Erik Paulsson Rönnbäck · 9 Jun 2015
Uppdaterad 9 Jun 2015

Polisen väntade i tre veckor med att berättade om den sadistiske pedofilen som är på rymmen. Nu erkänner polischefen att de inte förstod hur farlig mannen var.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen i Västernorrland missbedömde hur farlig den förrymde pedofilen är. Bilden har ingenting att göra med händelsen.
Polisen i Västernorrland missbedömde hur farlig den förrymde pedofilen är. Bilden har ingenting att göra med händelsen.Foto: Christine Olsson/TT

Den 19 maj försvann en dömd pedofil under en permission i Söderhamn. Men det dröjde nästan tre veckor, fram till den 8 juni, innan polisen berättade om händelsen i en artikel i Sundsvalls tidning. Josef Wiklund, polisområdeschef i Medelpad, förklarar att de har missbedömt faran med att mannen befinner sig på fri fot.

– Vi hade nog kunnat vara några dagar tidigare med att gå ut med informationen som vi gör nu, det tycker jag, säger Josef Wiklund till Metro.se.

Ni visste inte hur farlig mannen var?

– Inte inledningsvis, nej.

Vems ansvar är det?

– Svårt att säga. Han var inskriven på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, och sedan om vi inte ställde rätt frågor eller om de inte informerade oss, det är så himla många parametrar att ta ställning till så jag har svårt att säga om det är någons fel just nu.

Visste ni inte vad mannen är dömd för?

– Jo, det visste ni.

Varför bedömde ni då inte att mannen är farlig?

– Jag har inte varit med i de initiala bedömningarna, utan det görs av vår länskommunikationscentral, och jag kan tyvärr inte svara på det, hur den bedömningen gjordes initialt.

Har ni informerat mannens offer om att han är på fri fot?

– Inte vad jag känner till, nej.

Enligt Josef Wiklund fick polisen uppgifter under tisdagseftermiddagen om att mannen inte längre befinner sig i Sverige.

Bengt Eriksson, presstalesman vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, säger att de informerat polisen med hjälp av ett standardformulär.

– De har tillgång till domar också, det är bara för dem att titta på vad personen är dömd för, det är det som är hårdvalutan i det här. De hade precis samma tillgång till information som vi, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro