ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen misstänker: Barnarbete på bordell i Biskopsgården

Tobias Andersson Åkerblom · 25 Sep 2014
Uppdaterad 25 Sep 2014

Vid ett tillslag mot en industrilokal i Biskopsgården hittade polisen minst ett barn som skalade kablar. Man upptäckte även en misstänkt bordell. På skroten ska insmugglade människor från forna Jugoslavien ha jobbat för slavlöner.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnarbetare och misstänkt bordell på skrot i Biskopsgården
Barnarbetare och misstänkt bordell på skrot i BiskopsgårdenFoto: TT

Industrilokalen på Ovädersgatan i Biskopsgården beskrivs av polisen som ett ”getingbo” av olaglig verksamhet. Huvudverksamheten misstänks ha varit storskalig olaglig hantering av åtminstone delvis stulet industriskrot. På plats påträffades mer än tio ton kopparkablar, verktyg och skrot. Till sin hjälp ska de som drev verksamheten ha haft åtminstone en barnarbetare.

”Vid inspektion påträffades i lokalen personer som vistades illegalt i landet. Några av dessa arbetade i verksamheten bland annat ett barn på åtta år som satt och skalade kabel när vi kom in på området”, skriver miljöförvaltningen vid Göteborgs kommun i sin rapport från inspektionen.

Polisen misstänker att skrotägarna har tagit hit personer från forna Jugoslavien och låtit dem arbeta för slavlöner. På platsen hittade de även stulna eller förfalskade utländska in- och utresstämplar som ska ha använts för att förfalska resepapper.

- Där har vi misstankar om människohandel också, men det har vi inte kunnat styrka. Att man tar hit folk från andra länder, utnyttjar folks misär och sätter dem i arbete för praktiskt taget mat och husrum, säger Anders Klingberg, förundersökningsledare på polisen.

När polisen gick in i ett av rummen på området upptäcktes vad som misstänks ha varit en aktiv bordell.

- Vi kan inte bevisa att det var så men det finns mycket som tyder på det. Madrasser på golvet, slängda kondomer, toalettpapper. Det var rätt äckligt om man säger så.

De två kvinnorna som påträffades och som enligt polisen var kända prostituerade har redan utvisats, tillsammans med två män som misstänktes vara deras hallickar. Den misstänkta bordellverksamheten kommer inte att utredas vidare.

- Den som prostituerar sig begår inget lagbrott och vi har inte kunnat föra i bevis att det är någon som ska ha köpt tjänster där, säger åklagaren Magnus Lindahl. Utredningen är nu snart klar. Kvar återstår ett expertutlåtande om de metaller som har påträffats för att avgöra om de är stulna. Ett eventuellt åtal kommer inom en till två månader, enligt åklagaren.

- Det kommer att ta tid att gå igenom, förundersökningen är på många hundra sidor i nuläget, säger han.Bröder i centrum av härvan

Det var den 21 och 22 maj som bland annat kommunens miljöförvaltning och polisen gjorde en inspektion på platsen. Då uppdagades härvan. Sammanlagt finns det nu nio misstänkta i fallet – varav två är bröder, 47 och 41 år gamla, som ska ha drivit skroten. När kommunen inspekterade verksamheten fick de först prata med 41-åringen. Han vägrade prata med dem och hänvisade till den äldre brodern – som togs in på förhör av polisen direkt när han kom till anläggningen. Den 23 maj begärdes bröderna och ytterligare två män häktade – men endast de två bröderna häktades. 26 maj häktades även en man i 35-årsåldern som inte hade rätt att vistas i landet. Han lagfördes den 19 juni genom strafföreläggande för medhjälp till grovt häleri och utvisades strax därpå. Samma dag släpptes bröderna ut häktet. Ingen av dem förekommer i något brottmål vid Göteborgs tingsrätt sedan tidigare. Den främsta brottsrubriceringen för den pågående utredningen är grovt häleri. Som ansvarig för skroten står formellt den äldre broderns före detta fru.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro