ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen misstänker: Våldtäktsmännen riktade in sig på "särskilt utsatta kvinnor"

Johan Wikén, Karl Enn Henricsson · 13 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
Utredningen gällande den misstänkta gruppvåldtäkten kan komma att växa.

Utredningen gällande den misstänkta gruppvåldtäkten kan komma att växa. Foto: TT


Tio män misstänks ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i ett trapphus i Fittja. Polisen misstänker att männen riktade in sig på "särskilt utsatta kvinnor" – och vädjar till andra som blivit utsatta att höra av sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro kunde på tisdagen avslöja att polisen utreder en grov våldtäkt som ska ha inträffat i Fittja i Botkyrka kommun i augusti förra året. Tio män misstänks för den grova våldtäkten mot en kvinna i 30-årsåldern, enligt åklagare Markus Hankkio.

– Det här har hänt i ett allmänt utrymme i form av ett trapphus, i anslutning till källaren, säger han.

Trots att polisen kunnat identifiera flera misstänkta gärningsmän redan förra året dröjde det till juni i år innan de första misstänkta kunde gripas. Orsaken var brist på resurser vid polisen, enligt åklagaren.

Nu misstänker polisen att det kan finnas fler kvinnor som utsatts.

”Det har också framkommit uppgifter som gör att det inte kan uteslutas att det skett fler övergrepp mot andra kvinnor med liknande tillvägagångssätt och att man då valt ut särskilt utsatta kvinnor”, skriver polisen i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Polisen vill inte gå in närmare på vad som menas med ”särskilt utsatta kvinnor”. Men de vill komma i kontakt med personer som kan ha uppgifter om liknande händelser i området.

– Andra kan ha blivit utsatta av samma konstellation av personer i samma geografiska område, säger Michael Isdahl på polisens avdelning för grova brott i Stockholm syd.

– Det kan ha hänt både före och efter det här. Om man är i en socialt utsatt situation kanske det inte är lika lätt att vända sig till myndigheter om man blivit utsatt, säger Markus Hankkio.

För närvarande sitter tre män häktade för den misstänkta gruppvåldtäkten, totalt är tio personer misstänkta. Men enligt uppgifter till Metro under tisdagen ska runt 20 personer ha varit på plats. Något som bekräftas av polisen Michael Isdahl.

– Det är fler än de tio misstänkta som har varit på plats, säger han.

Polisen har förhört flera personer som kan ha information om händelseförloppet:

– Men jag kan inte gå in på vad de har sagt. Men det här har skett på en sådan plats att det finns möjlighet för andra personer att komma och se vad som händer, säger åklagaren Markus Hankkio.

Enligt kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, handlar det om ”en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma” för kvinnan. Advokaten menar att det är ett av de svåraste våldtäktsmål hon stött på under sina 26 verksamma år.

Åtal kommer att väckas under hösten mot flera av de misstänkta.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro