ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Nätet fullt av hotfilmer

TT · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det är fullständigt uteslutet att den svenska polisen skulle hinna övervaka alla sajter på nätet. Det säger Anders Ahlqvist, chef för Internetspaningsgruppen på Rikskriminalpolisen, efter skolmassakern i Finland.

– Det finns flera miljarder sajter på nätet. Att vi skulle sitta och göra någon sorts patrullering i cyberspace, det går inte. Vi har helt enkelt inte tid, säger Anders Ahlqvist.

Problemet är att det finns alldeles för många som tycker att det är kul att göra sig kända och märkvärdiga på den här typen av sajter. Det kan vara "Jag ska döda hela världen" eller "Jag har 25 kilo kokain hemma som jag säljer till reapris" eller "Jag har en stridsvagn till salu", förklarar han.– Med en snabb sökning utan att anstränga mig hittade jag i går 80 filmer som väl kunde passa in på mönstret i Finland. Så att påstå att bara för att gärningsmannen har lagt ut den här filmen så borde ju alla varningsklockor ha gått igång tycker jag är naivt.

Förutom att polisen har alldeles för mycket information att jobba med, är problemet att man i de flesta fall inte vet var någonstans personerna på filmerna finns geografiskt. Tips från allmänheten är avgörande, betonar Anders Ahlqvist:– När någon ser en sådan här film på nätet och vet någonting mer. Det är då det blir intressant för polisen att jobba vidare med saken.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro