ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Okontrollerbar mängd vapen i Göteborg

Fredrik Beckman · 30 Sep 2011
Uppdaterad 30 Sep 2011
Polisens spaningsbilder på de två göteborgare som i veckan åtalades misstänkta för grova vapenbrott.

Polisens spaningsbilder på de två göteborgare som i veckan åtalades misstänkta för grova vapenbrott. Foto: Polisen


De flesta ­vapnen kommer från Balkan. Svårt att stoppa eftersom de smugglas i små mängder per gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu är det många skjutvapen i omlopp i Göteborg, och enligt polisen är vapnen lättillgängliga för grovt kriminella. – Vi vet att det kommer in mycket vapen. Det är i stort sett en okontrollerbar mängd, säger Sven Alhbin, biträdande chef på länskriminalpolisen. – Kriminella bär vapen i alla möjliga situationer. Polisen i Västra Götaland, tillsammans med tullen och Europol lägger ner ett stort arbete på att försöka få tag i vapen­smugglarna. – Vi har en fri rörelse på varor och personer inom EU. Det skapar de här problemen, säger Sven Alhbin. Polisen har inte koll på var alla vapen kommer ifrån. Men enligt Sven Alhbin är länderna på Balkan den stora källan. Det är vapen som produceras i ­illegal ­vapen­tillverkning. – Men det är också militära vapen som kommit på driv efter de krig som har varit på Balkan. Vi som följer det här tycker att det ser ut att finnas hur mycket som helst. – Det är i stort sett en okontrollerbar mängd,  ­säger Sven Alhbin. Kunderna till den kraftiga illegala vapenhandeln är grovt kriminella. – Det här är inte för vem som helst, det är inte enkelt att gå ut och köpa ett vapen. Men om du är inne i de kriminella nätverken så finns de kontakterna.

Smuggelväg strypt – två män åtalade för vapenbrott

Två göteborgare, 47 och 33 år, åtalades tidigare i veckan misstänkta för grova vapenbrott. De greps i juni när de tog ut två pistoler, en k-pist, tre ljuddämpare och ammunition som de hade i en påse och la i en buske vid Ibis Hotell i Hägersten. Sitt förråd hade de i Göteborg. Där hittade polisen kulsprutepistol, avsågat hagelgevär och en automatkarbin. I förrådet hittade även polisen sprängstavar. Polisen hade fattat misstankar och spanade på männen under en längre tid. Och Sven Alhbin tror att de lyckades få bukt med en viktig spelare på vapenmarknaden i Göteborg. – Vi hittade en av de grenar vi strävar efter att hitta, och vi kan ha skurit av den leveransgrenen. Men vi kan inte ta det för intäkt för att det inte kommer nya. Vi har en ambition att komma in i andra nätverk och organisationer som står bakom de här smugglarna

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro