ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen om debatten: Vi känner oss kränkta

Frida Sundkvist · 27 Feb 2013
Uppdaterad 27 Feb 2013

Polisen kontrollerar alla som misstänks för brott om de har rätt att vistas i Sverige. Gränspolisen anser att de följer lagen och har tagit mycket illa upp av de senaste veckornas drev.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen om debatten: Vi känner oss kränkta 
  Per-Uno Johansson är enhetschef för utredningsenheten på gränspolisen. – Jag vågar lova att mina gränspoliser följer lagen, säger han.
Polisen om debatten: Vi känner oss kränkta Per-Uno Johansson är enhetschef för utredningsenheten på gränspolisen. – Jag vågar lova att mina gränspoliser följer lagen, säger han.Foto: Urban Brådhe

I måndags uppmärksammade Metro att 91 procent av polisens ID-kontroller är av personer med alla papper i ordning. De har all rätt att vara här. När Per-Uno Johansson träffar Metro säger han att gränspolisen känner sig uthängd. 

– Vi känner oss kränkta. 

Polisen i Stockholm utbildar alla poliser som kan komma att göra en så kallad inre utlänningskontroll i vilka lagar och regler som gäller. Av de 5 000 poliser som finns i Stockholms län har 3 600 gått den interna utbildningen. 

– Jag vågar lova att mina gränspoliser följer lagen, säger Per-Uno Johansson, som är enhetschef för utredningsenheten på gränspolisen. 

Det är en mängd lagar och förordningar som gäller för poliser som ska göra en inre utlänningskontroll. Att se utländsk ut är inte skäl nog för en kontroll – där-emot kontrolleras alla som misstänks för ett brott, och som inte är svenska medborgare, mot den nationella U-boken, utlänningsboken, samt mot Schengens register. 

– Vi kontrollerar alltid att personen får vistas i landet. Vi kontrollerar alla utländska personer som misstänks för brott mot registren, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro