ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen om nya mobilreglerna: Kan bli svårt”

Emmelie Wallroth · 8 Nov 2013
Uppdaterad 8 Nov 2013
Hela 86 procent av svenskarna är positiva till olika former av mobilförbud under körning.  

Hela 86 procent av svenskarna är positiva till olika former av mobilförbud under körning.   Foto: Gustav Gräll


Snart blir det förbjudet att sms:a eller surfa bakom ratten. Men polisen erkänner att det inte blir lätt att sätta dit den som bryter mot förbudet.

klar

Artikellänk är kopierad

De nya reglerna börjar gälla 1 december. Men lagtexten är så pass luddig att polisen väntar en utmaning när de ska bedöma om någon gjort fel. Man får lov att prata i mobilen – men inte använda den så att det ”inverkar menligt på framförandet av fordonet” – en något otydlig formulering.

– Det är upp till polisen och domstolarna att avgöra i sin bedömning. Men för att förklara det enkelt så handlar det om att inte prata i telefon om det inte är nödvändigt, skicka sms, skriva på Facebook, spela spel eller titta på film, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Bengt Svensson, trafikansvarig och kommissarie på Rikspolisstyrelsen, håller med om att ”menligt” kan vara ett ”knepigt begrepp”.

– Vad det innebär kommer visas i den polisrapportering som börjar gälla, säger han.

Han förklarar att det till exempel kan gå till så att en polispatrull får syn på en förare som går ner extremt mycket i fart, vinglar eller kör över i fel körbana – samtidigt som föraren använder sin mobiltelefon.

– Ser en patrull att det finns risk för en trafikolycka så är det ett beteende som är tillräckligt för att vara menligt, säger Bengt Svensson.

Han tror dock att det kan bli svårt för polisen. 

– Ja, absolut, det kan bli svårt. Många kommer nog säga att det inte berodde på telefonen, utan att de kanske tappade någonting på golvet. Vi kan fortfarande hävda att det var på grund av telefonen och sedan är det upp till tingsrätten att bedöma.

Enligt honom beror en stor del av alla trafikolyckor i dag på någon form av distraktion från kommunikationsutrustning.

– Men det är hopplöst för polisen att bevisa det. Det här kanske gör att det blir lite lättare.Tidigare har det varit svårt att få en fällande dom när det gäller vårdslöshet i trafik. 

Börjar gälla 1 december

De nya reglerna i trafikförordningen börjar gälla den 1 december. Förare får "vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet.”

Men de innebär inte ett totalförbud mot kommunikationsutrustning som till exempel mobiltelefonen.

– Regeringen inser att man inte kan förbjuda det helt, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

Den som bryter mot de nya reglerna kan dömas till böter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro