ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen prickas för "muslimskägg"

Frida Sundkvist · 18 Feb 2013
Uppdaterad 18 Feb 2013

Foto: Scanpix


Vänsteraktivister åsiktsregistreras. Brottsmisstänkta beskrivs med "typiskt muslimskägg" och "på pricken lik Usama bin Laden". Nu prickas polisen på flera punkter av en integritetsnämnd. "Mycket allvarligt", säger nämndens ordförande Sigurd Heuman, till Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

De brottsbekämpande myndigheterna har svårt att hålla sig på rätt sida om lagen. Trots glasklara regler bryter både Polisen och Säpo mot regler för övervakning, registrering av känsliga personuppgifter och förstöring av material.

Det är säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som har tillsyn över Polisens och Säpos hantering av hemliga tvångsmedel och registrering av känsliga personuppgifter. I den senaste granskningen prickas Polisen och Säpo på flera punkter. 

– Det är allvarligt. Om regler inte tillämpas som de ska så är det det ytterst en förtroendefråga, säger Sigurd Heuman, ordförande i säkerhets- och integritetsskyddsnämnen, till Metro.se.

Nämnden uppmärksammade särskilt en notis från polismyndigheten i Stockholm, där en person som är efterlyst för våldtäkt beskrivs med orden "på pricken lik Usama bin Laden", "svintoaktigt skägg", och "typiskt muslimskägg". Att uttrycka sig så om en person är ett brott mot polisdatalagens krav på objektivitet.

– Vi reagerade på "typiskt muslimskägg". Det är inte en objektiv beskrivning och det var fel att skriva ut, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman, till Metro.se.

Nämndens granskning av uppgifter i KUT-info, kriminalunderrättelsetjänstinfo, skedde under två månader förra året, augusti och september. Trots den korta tidsperioden saknades inte saker att anmärka på. Även uppgifter om etnicitet förekommer i signalement och nämnden ifrågasätter om det är nödvändigt att beskriva personer misstänkta för stöld som romer.

– Vi ska skärpa rutinerna och göra en informationsinsats för att se till att det inte händer igen, säger Lars Byström, informationschef på Länskriminalen. 

– Har man konstaterat att vi gjort fel så rättar vi till det.

Lagöverträdelserna stannar inte vid utseende och etnicitet. Även politiska åsikter har registrerats på ett sätt som bryter mot lagen. 

Nämndens påtalar brister i Rikspolisstyrelsens rutiner kring behandling av känsliga personuppgifter i polisens allmänna spaningsregister, ASP. 

I två fall har personer registrerats som AFA-aktivister i sökbara fält i systemet, något som inte är tillåtet. För en av dessa personer fanns inte ens någon  misstanke om brott. Det är speciellt allvarligt eftersom det inte finns några rutiner för vad som får föras in i registret - eller vad som är en känsligt personuppgift. Nämnden uppmanar därför Rikspolisstyrelsen att snarast radera två fall av uppgifter om politisk åsikt i sökbara fält.

Nämnden förutsätter nu att Rikspolisstyrelsen ska införa regelbunden internkontroll i form av stickprov och logguppföljning för att minska risken att känsliga personuppgifter behandlas i strid mot spaningsregisterlagen. 

Även Säpo tänjer på gränserna. Den så kallade preventivlagen ger Säpo rätt att använda hemliga tvångsmedel, som buggning, för att förhindra allvarliga brott. Det sker alltså innan ett brott ens har begåtts. När en åklagare sedan beslutat att det insamlade materialet ska förstöras har Säpo dragit fötterna efter sig. I ett fall dröjde det nästan två månader innan inspelningarna raderades. 

– Informationen är inte längre av intresse och då ska den raderas. Det är särskilt viktigt från integritetssynpunkt att man följer reglerna till punkt och pricka. Det är inte bra, säger nämndens ordförande.

Är lagarna svåra att förstå?– Nej, det är inte snårigt och besvärligt. Polisen måste lägga kraft på att lagarna tillämpas. I dag sker det inte i tillräckligt stor utsträckning, säger Sigurd Heuman. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro