ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen punktmarkerar Skånes yrkeskriminella

Johan Mårtensson Bornudd · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vincent levde på brott i 25 år. Nu har han fast jobb och lever ett hederligt liv. 

Vincent levde på brott i 25 år. Nu har han fast jobb och lever ett hederligt liv.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

130 skåningar är yrkes­kriminella, visar polisens kartläggning. Nu punkt­markeras de.– Vi bevakar deras hus, bilar och pengar, allt för att de ska få svårare att begå brott, säger Varg Gyllander, presstalesman vid Rikspolisstyrelsen.I vinter tillkommer ett 30-tal polistjänster i Skåne. Den nya personalen ska jobba som spanare, analytiker och brottsutredare, med fokus mot organiserad brottslighet.– Vi vet var insatserna ska göras. Så gott som all ut­pressning begås av yrkes­kriminella. De sysslar också med grova narkotikabrott och organiserade rån med avledningsmanövrar, säger Varg Gyllander.

Skånes yrkeskriminella är i regel 30–35 år och bor i Malmö eller Helsingborg. Tidigare ingick de ofta i etniska grupperingar eller motorcykelgäng. Nu rör de sig nästan alltid i lösa nätverk, där medlemmarna väljs på projektbasis.– Någon planerar ett rån och samlar kontakter med rätt kompetenser. Det är inte bara vi som har koll på de yrkeskriminella. Även de har koll på varandra, säger Varg Gyllander.

Enligt Daniel Stenling, biträdande chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Malmö, har polisen nolltolerans mot dem.– Vi ingriper mot precis allt. För närvarande sitter 22 yrkeskriminella bakom lås och bom, säger Daniel Stenling.

"Jag kunde begå brott 18 timmar om dygnet"

HEDERLIG. Han har dömts så många gånger att han tappat räkningen. I 25 år var brott hans levebröd. I dag lever Vincent ett lugnt liv, med fast jobb på en Malmöskola.

Som tioåring greps han för stöld. Han började med droger och när han var 14 var han tungt kriminellt belastad.– I perioder var jag yrkes­kriminell. Jag kunde begå brott 18 timmar om dygnet, säger Vincent.

Vändningen kom när han träffade en frivårdsassistent som lyssnade. Hon i sin tur övertygade honom att sluta med droger, och han skrevs in på ett behandlingshem.– När jag blev drogfri kunde jag lämna kriminaliteten. Men man måste verkligen vilja bli hederlig.

Vincent läste in högstadiet och gymnasiet, och blev sedan antagen till Lärarhögskolan.

Nu har han fast jobb, en lägenhet i centrala Malmö och ett barnbarn på snart sex år.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro