ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen ringer hem till unga som köpt sprit av vodkabilen

Gustaf Eriksson · 22 Jan 2013
Uppdaterad 22 Jan 2013
Polisen ringer föräldrar till unga som handlat sprit av "vodkabilar"

Polisen ringer föräldrar till unga som handlat sprit av "vodkabilar" Foto: Polisen


Barn så unga som 12 år berusade sig på alkohol från de så kallade vodkabilarna. Lagom till höstlovet slog polisen till mot langningen, och nu kan kunderna räkna med att deras föräldrar får ett samtal. – Vi vill att de ska vara medvetna om vad deras barn gör, säger Cindy Schönström-Larsson på Citypolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av oktober slog polisen till mot ett nätverk som sålde sprit till minderåriga i Stockholmsområdet. Verksamheten var storskalig: Polisen har identifierat omkring 2 000 telefonnummer i kundregistret. 

De flesta som köpte alkohol var mellan 15-17 år, men det fanns kunder som var så unga som 12. Försäljningen bedrevs från så kallade vodkabilar, som ungdomarna själva tog kontakt med via telefon. 

Nu ringer polisen runt till föräldrarna till de personer som dykt upp i registret. Redan har 1 200 föräldrar fått samtal. – Vi vill att de ska vara medvetna om vad deras barn gör, säger Cindy Schönström-Larsson på Citypolisen.

De uppringda mammorna och papporna har enligt polisen uttryckt oro över att deras barn finns med kundregistret och att de på så sätt kan ha hamnat i beroendeställning hos kriminella. Föräldrarna har också reagerat starkt på att det är så lätt för unga att få tag i sprit. 

Patrik Widell, chef för Citypolisens ungdomsrotel, säger i en kommentar att unga allt oftare dricker starksprit i stället för öl eller cider när de berusar sig första gången.  – Denna utveckling är förstås oroande.

I tillslaget mot vodkabilarna greps fem personer misstänkta för olovlig alkoholförsäljning. Tre av dem sitter fortfarande häktade i väntan på åtal. – De kommer alla att åtalas för grov olovlig försäljning av alkohol. Det kan ge fängelse i upp till sex år, säger åklagaren Petra Götell.  Langningen som nätverket bedrev är en av de mest omfattande någonsin i Stockholmsområdet.  – Jag har inte hört talas om något sådant här stort fall där man bara sålt starksprit, säger Petra Götell. Åtal mot de tre väntas den 19 februari.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro