ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Risken att oskyldiga skjuts till döds har ökat

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 28 Nov 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Ett hänsynslöst användande av illegala vapen i kombination med unga män med dålig impulskontroll ökar risken att oskyldiga skadas eller dödas i samband med gängkonflikter. Det framkommer i polisdokument som Metro tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens teori är att gärningsmannen misstagit Shayan för någon annan då han själv inte hade någon koppling till kriminalitet.

quotation startJag har inga ord. Det är svårt att beskriva med ord sorgen man känner. Varför han?quotation end

– Han var enkel och ärlig och sa inte något ont om någon. Han ställde upp och skjutsade släktingar till Arlanda. Han var en vanlig kille. Jag har inga ord. Det är svårt att beskriva med ord sorgen man känner. Varför han? sa hans kusin Sana Jaff till Metro i samband med begravningen.

Användandet av vapen har normaliserats

Risken för att utomstående hamnar i skottlinjen vid gänguppgörelser har ökat, enligt en färsk bedömning från polisen som Metro tagit del av.

”Användandet av illegala vapen och explosiver sker hänsynslöst och har i många fall normaliserats i kriminella kretsar. Förövarna är unga män med begränsad impulskontroll. Risken för tredje man har ökat”, går att läsa.

Gunnar Appelgren är poliskommissarie i Stockholm och har jobbat med gängbrottslighet i 30 år.

– Det är en hög våldsnivå på konflikterna just nu och i den kriminella miljön har användandet av tunga vapen, som AK47:or och handgranater, normaliserats, säger Gunnar Appelgren.

Orsaken till normaliseringen kan enligt honom förklaras dels utifrån att tillgången och efterfrågan på tunga illegala vapen inom den kriminella miljön är stor.

quotation startPersoner som är väldigt impulsstyrda, med låg impulskontroll i kombination med tillgången till vapen och att man är lättkränkt, gör att våldet blir väldigt explosivtquotation end

Men också utifrån att det inom dessa miljöer finns en våldslogik – att nästa generation alltid är lite mer våldsamma än tidigare generationer, enligt Appelgren.

­– Personer som är väldigt impulsstyrda, med låg impulskontroll i kombination med tillgången till vapen och att man är lättkränkt, gör att våldet blir väldigt explosivt.

En man sköts till döds med automatvapen under en biljakt i Bromma, västra Stockholm, i november 2017. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå IVARSSON JERKER
En man sköts till döds med automatvapen under en biljakt i Bromma, västra Stockholm, i november 2017. Foto: Aftonbladet / IBL Bildbyrå IVARSSON JERKER

Utomstående dödas

De senaste åren har minst nio utomstående personer dödats och flertalet skadats i gängens korseld, enligt siffror som Metro har tagit del av.

quotation startDet här gör att man blir rädd att vara ute på grund av det grova våldet, rädd för att prata med myndigheter, rädd för att åka tunnelbana till ett sådant område.quotation end

– Det här gör att man blir rädd att vara ute på grund av det grova våldet, rädd för att prata med myndigheter, rädd för att åka tunnelbana till ett sådant område. Även om sannolikheten att drabbas är liten har jag stor respekt för otryggheten man kan uppleva av att till exempel höra skottlossning i sitt område, säger Gunnar Appelgren.

Med fler skjutningar med automatvapen på allmän plats är det självklart att risken ökar för att såväl inblandade som tredje man drabbas, enligt Appelgren. Däremot menar han att sannolikheten för att utomstående ska drabbas är liten.

– Få drabbas men alla berörs. Få blir skjutna men alla i ett område eller i ett samhälle berörs av det här grova våldet.

Kan handla om personliga kränkningar

Polisen konstaterar i samma dokument att ”den situation som nu råder gällande användandet av explosiver och skjutningar särskiljer Sverige från andra länder i Europa”.

Det bekräftas även av en forskningsrapport från februari i år, om skjutningarna i Sverige 2011-2015.

I förhållande till Sveriges folkmängd sker fyra till fem gånger så många skottlossningar med dödlig utgång i Sverige som i Norge och Tyskland, enligt rapporten.

Men polisen beskriver också i dokumentet som Metro tagit del av att ”Det dödliga våldet i Sverige har överlag minskat, dock har kategorin dödligt våld genom skjutningar ökat sedan 90-talet”.

Gunnar Appelgren berättar att det i dag är fler konflikter i flera miljöer än tidigare.

quotation startDet är förortsgrupperingar med våldsförmåga som handlar om allt från personliga kränkningar till narkotikamarknaderquotation end

– För 10-15 år sedan hade vi inte så här pass många grupperingar med det här våldskapitalet och som var i konflikt med varandra.

Han jämför med 90-talets stora mc-krig då Hells Angels och Bandidos låg i konflikt med varandra.

– Mc-gäng som dessa är organiserade, har ett analys- och konsekvenstänk också gällande våldet. Man vill gå under radarn och inte synas, säger han och fortsätter:

– De vi talar om i dag är inte organiserade brottslingar alls, i min mening. Det är förortsgrupperingar med våldsförmåga som handlar om allt från personliga kränkningar till narkotikamarknader. Däremot är de en produkt av den organiserade brottsligheten i form av vapen- och narkotikasmugglare.

Fyra utomstående som fallit offer för det dödliga gängvåldet

Shayan Gaff22-årige Shayan Gaff sköts till döds vid en restaurang i Segeltorp utanför Stockholm den 21 oktober i år. Han hade ingen koppling till kriminalitet. ”Shayan Gaff föll offer för det hänsynslösa gängvåldet”, skrev kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder utredningen, på Twitter efter dådet.

Foto: BARDELL ANDREAS / Aftonbladet / IBL
Foto: BARDELL ANDREAS / Aftonbladet / IBL

Fyraårig flickaTre vuxna och en fyraårig flicka dödades då en bil sprängdes i Torslanda utanför Göteborg i juni 2015. En av männen som dödades ska ha varit en gängledare, och polisen misstänker att attentatet var en del i en konflikt mellan kriminella grupperingar.

Foto: IBL
Foto: IBL

Åttaårig pojkeEn åttaårig pojke dödades då en handgranat kastades in och detonerade i en lägenhet i Göteborg i augusti 2016. Pojken var släkt med en av de män som dömdes för den uppmärksammade krogskjutningen på Vårväderstorget i mars 2015.Polisen misstänker att handgranatsattacken var en hämnd för krogskjutningen.

Foto: LUNDSTEN ROGER / Aftonbladet / IBL
Foto: LUNDSTEN ROGER / Aftonbladet / IBL

16-årig pojkeI januari 2017 sköts en 16-årig pojke ihjäl vid en busshållplats i stadsdelen Rosengård i Malmö. Då han sköts hade han nyligen börjat på gymnasiet. Polisens teori är att skotten var avsedda för en annan person.

Foto: HILLERGREN ANDREAS / Aftonbladet / IBL
Foto: HILLERGREN ANDREAS / Aftonbladet / IBL

I nästa del av Metros granskning: ”Många ser sig själva inte överleva sin egen 25-årsdag”.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro