ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Så ska vi jobba mot övergrepp på We are Sthlm

Åsa Larsson · 16 Aug 2016
Uppdaterad 16 Aug 2016
Ungdomsfestivalen We are Sthlm pågår 16–21 augusti.

Ungdomsfestivalen We are Sthlm pågår 16–21 augusti. Foto: Alexander Tillheden/TT


I dag, tisdag, startar den stora ungdomsfestivalen We are Sthlm i centrala Stockholm. Efter årets debatt om sexuella övergrepp på festivaler är fokuset på trygghet stort.

klar

Artikellänk är kopierad

– Alla problem som finns i samhället finns ju också på en festival. Men det vi ser nu är att fler vågar prata om att sexualbrott sker, säger projektledaren Eva Widgren.

Hon tror inte att det rör sig om en lavinartad utveckling av brottsligheten.

– Det är en positiv utveckling där ett mörkertal börjar försvinna och tjejer börjar våga anmäla och tala om vad som hänt.

Hon får medhåll av Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

– Vi förväntar oss fler anmälningar i år, för att fler blivit medvetna om den här typen av brott, säger han.

Under 2015 års We are Sthlm anmäldes 20 fall av sexualbrott, enligt polisen. Flera av de unga tjejer som anmält sexuella trakasserier har beskrivit att de omringats av tafsande unga män i folkhavet. 

Alla fall utom ett lades ner eller avskrevs. 

Hur kommer det sig?

– Vi måste förhålla oss till lagar och regler som finns. Vi har jobbat med fallen, men i vissa fall ville inte målsägaren medverka, i andra kunde man inte bevisa att de som var misstänkta gjort sig skyldiga till brott, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen. ►LÄS MER: Efter sexövergreppen – så jobbade Bråvallafestivalen med säkerhet Konkreta förändringar på festivalen är att man ökat personalstyrkan, belysningen, antal poliser på plats och polisen ska kameraövervaka området.

Polisen kommer också att ha en särskild utredningsensenhet för att förbättra arbetet med utredningar så tidigt som möjligt.

Vid vissa tider på dygnet kommer polisen att titta på övervakningskamerorna i realtid.

– De poliserna sitter i närheten och kommer att kunna ingripa, säger Mats Eriksson.

Efter fjolårets festival kritiserades festivalen av unga kvinnor och tjejer som inte tyckt sig få hjälp av vakter på plats.►LÄS MER: Ingen förundersökning om ”We are Sthlm” inleds Enligt Eva Widgren på We are Sthlm kommer det att finnas gott om vuxna att vända sig till.

– Jag tycker att man ska komma ihåg att man inte måste vänta tills ett brott har begåtts för att säga något. Om det inte känns bra så vänd dig till någon i personalen.

Och de som beter sig illa avvisas från festivalen?

– Vi har en nolltolerans mot dålig attityd. Vi pratar med de ungdomar som uppvisar ett stökigt beteende och redan där kan man absolut bli avvisad.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro