ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Så vet du att du blivit drogad på krogen

Linnea Carlén · 8 Maj 2015
Uppdaterad 8 Maj 2015
"Vi vet att drogning förekommer men i liten utsträckning i krogmiljö. Drogning händer nog väldigt ofta tyvärr, men då händer det inte på krogen", säger C hristoffer Bohman, sektionschef utredningsenheten i City i Stockholm.

"Vi vet att drogning förekommer men i liten utsträckning i krogmiljö. Drogning händer nog väldigt ofta tyvärr, men då händer det inte på krogen", säger C hristoffer Bohman, sektionschef utredningsenheten i City i Stockholm. Foto: TT


Titt som tätt berättar tjejer och kvinnor om hur de varit på krogen och fått sin drink spetsad, eller vaknat upp efter en utekväll, illamående och med en gigantisk minneslucka. Men hur vet man att man blivit ofrivilligt drogad och hur vanligt är det att man drogas på krogen?

klar

Artikellänk är kopierad

Christoffer Bohman, sektionschef utredningsenheten i City i Stockholm, säger till Metro att de vanligaste skälen till att någon drogar en annan människa är att man vill sexuellt utnyttja eller råna personen.

Samtidigt anser han att det finns en upphaussad bild och en mytbildning kring att bli drogad på krogen.

– Vi vet att drogning förekommer men i liten utsträckning i krogmiljö. Drogning händer nog väldigt ofta tyvärr, men då händer det inte på krogen. Det man ska vara väldigt försiktig med är om man går hem med folk från krogen eller går hem på en efterfest eller så.

Det är en bild som delas av Kai Knudsen, docent, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

►  Sabina, 26, bjöds på drink – blev drogad och våldtagen

– För det första är det inte särskilt vanligt men visst har det hänt och händer, men det vanligaste är att man dricker alkohol och blir berusad. Och sen när folk har råkat illa ut, och framförallt tjejer då, så har man råkat illa ut på olika sätt, dels genom att man senare blivit utsatt för ett övergrepp, en våldtäkt till exempel, men inte bara det utan folk har även blivit rånade på sina prylar.

Även han säger att när en drogning sker så är det ofta så att man följt med någon man inte känner eller en flyktigt bekant hem och att brottet sker där.

– Men sen så har det naturligtvis hänt vid olika tillfällen att någon fått något i drinken, och det finns mängder av olika substanser som då har använts och det finns olika vetenskapliga studier på detta. Men det man ser är att det är narkotika och läkemedel av olika slag.

Både Christoffer Bohman, Kai Knudsen och Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens sexualbrottsgrupp, som Metro talat med, säger att en vanlig uppfattning är att man tror sig ha blivit drogad, men att provsvaret som kommer tillbaka nästan alltid visar att det endast rör sig om alkohol.

Så hur vet man om man har blivit ofrivilligt drogad?

– Man känner sig själv, om man får symptom på en berusning som man inte är van vid. Det kan vara alltifrån att man får svårt att gå till att man ramlar ihop. Det svårt att säga vilka symptomen är, men många av de här drogerna har ett alkoholliknande rus, säger Christoffer Bohman och fortsätter:

Fia: Jag trodde aldrig att jag skulle bli våldtagen – Om du inte mår bra och får en berusning som du blir orolig, som du känner inte är i nivå med mängden alkohol du har druckit, så ska du tillkalla hjälp.

Så om du vaknar du upp efter en utekväll och känner ett obehag och en oro över att det bara slocknade natten innan men att ingenting riktigt hänt är det första du kan göra att ringa sjukvårdsupplysningen. Men har man en misstanke om att man blivit utsatt för brott ska man vända sig till polisen och göra en polisanmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro