ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen säger ja till böneutrop från moské

Valerie Kaspersen · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Den tillfälliga moskén i Växjö.

Den tillfälliga moskén i Växjö. Foto: Mikael Fritzon/TT


Från och med den 8 maj 2018 till den 7 maj 2019 tillåts Stiftelsen Växjö muslimer att få sända böneutrop via högtalare varje fredag mellan klockan 13:00 och 13:03.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen har tidigare inte beviljat önskan om att få sända böneutrop, men debatten om de högtalarutsända böneutropen har blossat upp på senare tid, rapporterar Aftonbladet. – Stiftelsen Växjö muslimer har gjort en ansökan om detta som polisen nu har tagit beslut om, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

För att få sända sina böneutrop via högtalare måste Stiftelsen Växjö muslimer följa de riktlinjer polisen har satt upp. Ljudnivån får inte vara högre än 45 decibel inomhus i de skolor och bostäder som finns i närheten.

Ljudnivån för heller inte överstiga 110 decibel i de närliggande förskolornas utemiljö. Moskéns högtalare måste också riktas på ett specifikt sätt. Mellan klockan 13:00 och 13:03 under sommartid kommer böneutropen att sändas och en timma tidigare under vintertid.

pil
Polisens pressmeddelande:

Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet. Enbart spridningen som sådan, det vill säga att böneutropen sker genom högtalarutsändning, har därför varit föremål för prövning.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro