ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen: Sannolikt att det odlas mer i dag

Clarence Frenker · 24 Jan 2013
Uppdaterad 24 Jan 2013
Polisen kunde i höstas avslöja en rekordstor cannabisodling i en lada på Ekerö. Odlingen har funnits länge och tre män har dömts till fängelse.  

Polisen kunde i höstas avslöja en rekordstor cannabisodling i en lada på Ekerö. Odlingen har funnits länge och tre män har dömts till fängelse.   Foto: Polisen


Svenskarna tros odla cannabis som aldrig förr – både kommersiellt och för eget bruk. Siffror från SKL visar att antalet materialanalyser under förra året var rekordstort.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen: Sannolikt att det odlas mer i dag
Polisen: Sannolikt att det odlas mer i dag

Antalet materialanalyser avseende cannabisbeslag som inkommer till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har ökat lavinartat de senaste tio åren.

Från sammanlagt 4  648  år 2000 till närmare 20 000 under 2012, visar statistik från SKL.

Det är en femfaldig ökning som tagit rejäl fart de senaste tre åren där marijuana, till skillnad från innan då haschet dominerade, nu står för den största delen.

– Det kan handla om alltifrån ett halvt gram till flera kilo, det beror helt på vad polisen beslagtar. Men vi ser fler odlingar i dag, både mindre och större, än vi gjort tidigare. Så det är sannolikt att tro att det odlas mer, säger Åsa Klasén, gruppchef för droganalysenheten vid SKL.

Enligt Åsa Klasén är det storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som dominerar i statistiken. Och då särskilt Stockholm som är det stora upptagningsområdet.

– Där bor det mest folk, så det är inte så konstigt. Stockholm blir ganska avgörande för hur det ser ut i Sverige i stort, säger hon.

Polisen har den senaste tiden lagt stort fokus på den snabba utbredningen av cannabis.

Samtidigt har man lyckats avslöja storskaliga odlingar på löpande band.

Bland annat hålls i dag slutpläderingar i ett uppmärksammat mål i Örebro tingsrätt där tre män åtalats för att ha drivit en omfattande cannabisodling i Nora.

– När det gäller de här medelstora och mindre odlingarna som nu försiggår i Sverige har vi inte hittat någon koppling eller direkt sett någon organisation. Jag tror att det är den fria tillgången på högkvalitativa cannabisfrön man kan köpa hem på nätet som är den drivande faktorn i det här, säger Stewe Alm, strategisk analytiker och narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen.

Tre stora fall av knarktillverkning

Nora. Tre män, varav två är elitdomare i en större sport, står inför rätta åtalade för grovt narkotikabrott efter att polisen påträffat 742 cannabisplantor till ett värde av 2 miljoner kronor i en lokal de misstänks ha iordningställt i Striberg utanför Nora. I dag hålls slutpläderingar i målet.

Ekerö. Bakom en lönndörr i en gammal garagebyggnad på Ekerö avslöjade polisen i höstas en rekordstor cannabisodling som drivits länge. I lokalen fanns, förutom stora mängder cannabisplantor, utrustning för över 100 000 kronor. Tre män dömdes i december till fängelse.

Tumba. När polisen i september förra året slog till mot bostaden påträffades fyra kilo cannabis samt utrustning till ett värde av cirka 300 000 kronor. Polisen misstänker att det odlats cannabis i flera år till ett värde av miljontals kronor. Tre män åtalades för grovt narkotikabrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro