ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen siktar in sig på nätbrottslingar

Evelina Olsson · 4 Jan 2013
Uppdaterad 4 Jan 2013
Rikspolisstyrelsen specialutbildar poliser i att jaga brottslingar på nätet. Internet ska inte längre vara en frizon, menar  Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på myndigheten.

Rikspolisstyrelsen specialutbildar poliser i att jaga brottslingar på nätet. Internet ska inte längre vara en frizon, menar  Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på myndigheten. Foto: URBAN BRåDHE


Dagarna kan vara räknade för knarklangarna, bedragarna och alla de andra bovarna som verkar på nätet. I år satsar Rikspolis-styrelsen på att specialutbilda 25 poliser i att jaga brottslingar på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett syfte är också att förhindra händelser som Instagramupploppen i Göteborg i december.

– Internet har på något sätt uppfattats som en skyddad zon, inte minst bland unga. Detta ska vi försöka bryta, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

Mörkertalet kring brott på nätet är stort, inte minst då många som utsätts drar sig för att polisanmäla. Det handlar inte minst om varor och tjänster som klassas som ”ljusskygga”.

– Det kan till exempel handla om någon som betalt för en webcamshow men aldrig fått den. Risken att denna person går till polisen är inte så stor, säger Ahlqvist.

Det är i höst som den två veckor långa utbildningen drar i gång. 25 poliser från hela landet ska få ökade kunskaper i hur brottsligheten på internet kan stävjas, förebyggas och stoppas. Förhoppningen är att alla landets poliser så småningom ska få samma utbildning. 

Satsningen på internetspaning sker på uppdrag av Regeringen och innefattar även utbildning av personal på andra myndigheter, däribland Ekobrottsmyndigheten.

– Det blir en utbildning i taktik, teknik och inte minst juridik. Det har varit svårt för poliser att agera på internet och mycket att hålla reda på, inte minst när det gäller regelverk, säger Ahlqvist.

Redan i dag finns ett antal civilanställda ”internetpoliser” som på olika sätt bevakar nätet. 

Tanken med årets satsning är att även utredande poliser på hemmaplan kan få ökade kunskaper om internetbrottsligheten.

– En ökad kunskap ökar alltid möjligheten att agera. Samtidigt ska man komma ihåg att i den mån vi blir bättre kommer den andra sidan att ändra sitt beteende. Det är en ständig kapplöpning, säger Ahlqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro