ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen Simon: "Yngre killar köper prostituerade som en kul grej"

Alva Forsberg Fierro · 19 Maj 2016
Uppdaterad 20 Maj 2016
Kriminalinspektören Simon Häggström har arbetat vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp sedan 2009. I sitt jobb möter han prostituerade, hallickar och sexköpare, vars historier nu har blivit en bok.

Kriminalinspektören Simon Häggström har arbetat vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp sedan 2009. I sitt jobb möter han prostituerade, hallickar och sexköpare, vars historier nu har blivit en bok. Foto: Sofia Åkerstedt


Den 23 maj släpps Skuggans lag” – en bok om prostitutionens grymma verklighet. Bakom står Simon Häggström, kriminalinspektör på stockholmspolisens prostitutionsgrupp, som samlat historier från den vardag som många av oss aldrig ser. ”Jag vill ge de här människorna ett ansikte”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Skuggans lag skildrar verkliga fall och möten från polisspanarnas vardag: de unga tjejerna som inte förstår vad de ger sig in på, de utländska kvinnorna som arbetar sju stycken samtidigt i en tvårummare på Södermalm, kvinnan som föddes in i heroinmissbruk och prostitution, och naturligtvis männen som köper kvinnorna.

– Det pratas mycket om människohandel och prostitution men oftast i allmänna termer; huruvida det ökar eller minskar. Det vi lätt glömmer bort i debatten är att det faktiskt handlar om enskilda människors livsöden, människor av kött och blod som dras in i detta och får sina liv raserade, säger Simon.

Sedan 2009 arbetar han vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, som har i uppdrag att gripa sexköpare samt erbjuda stöd till kvinnor och män som säljer sex.

– Majoriteten kommer från väldigt fattiga förhållanden i Östeuropa som dras in för att de inte har något val. Det handlar om överlevnad och inte om att de tycker det är kul att ha sex. Det här utnyttjar människohandlare som ser till att rekrytera dem, det är en modern slavhandel.

►LÄS MER: Så ska hotellen upptäcka sexhandel

Dygnet runt, året runt köper män runtom i Sverige sex av kvinnor och män som de söker upp på gatan eller via internet. Och trenden går mot allt yngre sexköpare, enligt Simon. 

– Varje vecka griper vi killar mellan 18-25 år. De tar inte så allvarligt på det och vissa köper prostituerade ”som en kul grej”, utan att faktiskt inse att de stöder global människohandel.

Med boken hoppas han kunna ge en inblick i en värld där människor reduceras till handelsvaror. Och redan nu finns planer på att boken ska bli en tv-serie – produktionsbolaget Drakfilm har nämligen köpt rättigheterna till manuset.

– Polisserier handlar ofta om mord och biljakter men sällan om den råa verkligheten i sex- och människohandeln. Därför vill vi skildra människorna som drabbas och de som ligger bakom; smugglarna, ligorna och sexköparna, säger producenten Ralf Karlsson, som också har producerat ”Svinalängorna”.

►LÄS MER: Prostituerade Johanna: Man står inte så högt i kurs

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro