ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen skjuter tårgas mot flyktingar

TT · 29 Feb 2016
Uppdaterad 29 Feb 2016

Foto: TT


Antalet migranter som fastnar i Grekland kan tredubblas till upp till 70 000 till nästa månad, när gränserna norrut stängs och stramas åt. Hundratals migranter som försökte forcera gränsstängslet mot Makedonien stoppades i dag med tårgas.

klar

Artikellänk är kopierad

I Idomeni vid grekiska gränsen mot Makedonien har nu hundratals migranter från Irak och Syrien, bland dem också kvinnor och barn, försökt att ta sig över taggtrådsstängslet. Makedonsk polis stoppade dem med tårgas, rapporterar AFP.

- I grunden handlar det om att Europas handlingsförlamning riskerar att både göra Grekland till ett stort flyktingläger och också destabilisera hela Balkan, säger Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Han pekar på två viktiga åtgärder som diskuterades under ministermötet i Bryssel förra veckan: Kontroll över gränsen mellan Turkiet och Grekland, där drygt 112 000 personer hittills i år har tagit sig över havet till Grekland, enligt UNHCR. Detta är ytterst Turkiets ansvar, menar Johansson — och det går att hantera om viljan finns.

- Det andra som måste ske är att vi flyger ut flyktingar från Grekland — drygt 500 har fördelats av de 160 000 som vi kom överens om i september. Det är helt oacceptabelt att det här inte har gjorts i större omfattning, säger Morgan Johansson.

Europeisk lösning

Samtidigt uppmanar Tyskland EU:s länder att hjälpas åt.

- Vi måste kämpa för Europa. Vi måste sluta anklaga varandra. Tvärtom måste vi ena våra ansträngningar och arbeta tillsammans för en europeisk lösning på flyktingkrisen, sade Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister, till grekiska dagstidningen Ta Nea, rapporterar Reuters.

Förbundskansler Angela Merkel är i en intervju med tyska ARD inne på samma spår:

- Tror du på allvar att alla EU-länder som förra året kämpade hela vägen för att behålla Grekland i eurozonen — och vi var de strängaste — skulle tillåta Grekland att ett år senare kastas in i kaos?

Migranttak

Tusentals migranter har fastnat vid Greklands gräns mot Makedonien efter att de makedonska myndigheterna infört ett tak på högst 580 migranter per dag som får resa in i landet. Samma begränsning har införts i Serbien, Kroatien och Slovenien, som ligger efter varandra på vägen upp mot Österrike och Tyskland. Uppskattningsvis 6 500 migranter finns nu i det grekiska flyktinglägret Idomeni, dimensionerat för 1 500 personer, vid den grekisk-makedonska gränsen. Nyligen har Österrike infört ett dagligt inresetak på 3 200 migranter, och högst 80 som får söka asyl.

Drygt 100 000 i år

Greklands regering räknar med att 22 000 migranter är fast i landet på sin väg mot andra EU-länder, och att siffran kommer att stiga till 50 000-70 000 under nästa månad. Grekland har svårt att kontrollera sin långa kust och har hittills, enligt UNHCR, tagit emot 112 000 flyktingar från Turkiet hittills i år, jämfört med totalt 856 000 personer under hela 2015.

- Vi måste sluta anklaga varandra. Tvärtom måste vi ena våra ansträngningar och arbeta tillsammans för en europeisk lösning på flyktingkrisen, säger Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister.

EU-möten om flyktingsituationen

På onsdag väntas EU-kommissionen komma med sina planer för den framtida asylhanteringen.

Den 7 mars håller stats- och regeringschefer ett toppmöte med Turkiets premiärminister om flyktingfrågan i Bryssel.

10—11 mars håller EU:s migrations- och inrikesministrar ännu ett ministermöte om krisen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro