ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen släpper sin version av dödskjutningen i Husby

Tobias Sahlén · 10 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Polisen i Stockholm går ut med sin version av vad som hände när en man i Husby sköts till döds utav en polis i maj 2013. Detta efter att SVT:s Uppdrag Granskning under en tid bevakat ärendet och ska sända sitt inslag på onsdag.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Dödsskjutningen inträffade den 13 maj 2013 och var från början ett rutiningripande från polisens sida. Enligt polismyndigheten i Stockholms län hade de tillkallats till platsen för att gripa den 69-årige mannen och sätta mannens hustru i säkerhet. Händelsen slutade dock med att en polis sköt mannen till döds i parets lägenhet.

Polisens insats har i efterhand kritiserats hårt och granskats.

Därför vill polismyndigheten att allmänheten ska få reda på deras syn på händelsen och man har lagt upp en artikel och ett videoinslag på polisens hemsida.

– Det finns flera versioner av händelsen, säger Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm, i inslaget som också innehåller en längre intervju med Tomas Koppelman Hellgren, som ledde polisens insats i Husby.

–   Vårt mål var att säkerhetsställa att kvinnan inte skulle bli skadad. Mannen var påverkad och beväpnad med kniv och när de försvann in i lägenheten och vi inte fick någon som helst kontakt med dem tog jag beslut om att vi skulle bege oss in i lägenheten, säger han i inslaget.

Enlig polisens vidare berättelse hittar man senare paret i lägenheten och de lyckas separera kvinnan från mannen. Men sedan gick något snett.

– Trots att vi använder pepparspray, distraktionsgranater och skjuter varningsskott så ger sig inte mannen. Han går till attack mot en polis som tvingas skjuta vakanseld. I det här fallet mot huvudet, säger Thomas Koppelman Hellgren.

– Att en människa dör av ett polisingripande är naturligtvis ett stort misslyckande.   Men det främsta motivet för polisens insats under just den här händelsen är vetskapen om att den farligaste platsen för en kvinna ofta är i hemmet tillsammans med en utåtagerande beväpnad man, säger Thomas Koppelman Hellgren.

Uppdrag granskning sänder sitt inslag om dödskjutningen i Husby på onsdag.

Läs mer: Utredningen återupptas

Läs mer: Polis sköt ihjäl knivman

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro