ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen söker nya infiltratörer

Lars Carlsson · 12 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSMETODER Polisen trappar upp kampen mot den organiserade grova brottsligheten. Arbetsmetoden: att infiltrera och verka anonymt i kriminella kretsar. – Det blir ett komplement till polisens mer traditionella arbetsmetoder, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

Inititiativet kommer från Rikskriminalpolisen. Den grova brottsligheten måste bekämpas med nya grepp. En av lösningarna blir att utbilda poliser i att jobba undercover, i civil klädsel och i vissa fall under ny identitet. Utbildningen drar igång över hela landet. – Det blir mest teoretisk utbildning med en del praktiska moment. De som får uppdraget att jobba undercover måste kunna smälta in i alla typer av miljöer, säger Varg Gyllander. Varför gör ni det just nu? – Den grova, organiserade brottsligheten måste mötas med effektiva arbetsmetoder och detta är ett sätt.

Vilka risker finns det att jobba undercover? – Det finns alltid risker i allt polisiärt arbete. Jag vill inte gå på det närmare. Hur många poliser ska utbildas? – Det vill jag inte säga. Inte heller hur många som redan idag jobbar på det här sättet. Är metoden framgångsrik? – Våra erfarenheter är att den är framgångsrik.

Kan du ge nåt exempel? - Nej. Det kan jag inte. Det är viktigt att det inte sprids information om hur vi jobbar.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro