ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisen spårade våldtäktshoten mot 12-åringen – till hennes jämnåriga

Aron Andersson · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Foto: TT


Den 12-åriga flickan anmälde våldtäktshoten till polisen. När de spårade vem som låg bakom meddelandena på nätet och i mobilen visade det sig vara två jämnåriga flickor.

klar

Artikellänk är kopierad

”VI SKA FAN HA SEX NU!!”, ”JAG SKA FUCKING VÅLDTA DIG”, ”VET ALLTID VART DU KOMMER ATT VARA”

Så formulerades meddelandena till den 12-åriga flickan, skriver SVT:s Uppdrag Granskning. Det var i februari i år som trakasserierna inleddes på sajten Ask.fm och därefter fortsatte på chattjänsten Kik.

– Det var det elakaste jag har fått på internet. Efter att personen skrev ”jag ska stalka dig” trodde jag att det var en gubbe, det kändes som det inombords. Vad äckligt tänkte jag, vem gör sånt? Och så blev jag jätterädd, säger flickan till SVT.

►LÄS MER: Händelsen blev viral – nu får jag våldtäktshot och kallas slyna

Hon är 12 år gammal och bor tillsammans med sin syster, mamma och pappa. Under kvällen då hon tog emot hoten hörde de henne snyfta från sitt rum. Hon visade då meddelandena.

– Vi blev helt förfärade över innehållet, så klart. Man började nästan titta ut genom fönstret, säger flickans mamma.

►LÄS MER: Hon fick våldtäktshot på Facebook – kontaktade näthatarnas mammor

Flickans pappa tog över chattkonversationen och försökte få personen att uppge sitt namn och nummer – utan framgång. Ärendet polisanmäldes och enligt utredaren är det svårt att få ut personuppgifter från Kik. Men eftersom trakasserierna påbörjats på Ask.fm kunde polisen vända sig dit istället och få ut två IP-nummer, som ledde till två adresser.

Det visade sig vara två bekanta, också 12-åriga flickor, som låg bakom hoten. Det förvånade familjen, men inte polisens utredare.

– Jag träffar ofta ungdomar och de visar sina flöden. Det här är vardagsmat. För de här flickorna är det en lek. Deras förklaring är att de inte hade någonting att göra. De slumpade fram en person och skulle skämta, och sedan eskalerade det, säger utredaren till SVT.

►LÄS MER: 16-årig flicka nätmobbade sig själv – döms för förtal

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro